Azi se împlinesc doi ani de la moartea tragică a poliţistului Bogdan Gigină, care a căzut într-o groapă nesemnalizată de pe Bulevardul Ştirbei Vodă, în timp ce-i deschidea calea Vicepremierului Gabriel Oprea. Nici pănă azi, DNA nu a finalizat ancheta în acest dosar.

În seara de 20 octombrie a anului 2015, Bogdan a fost desemnat să deschidă, cu motocicleta, coloana oficială a vicepremierului şi Ministru al Afacerilor Interne de la acea vreme, Gabriel Oprea.

Pe o ploaie măruntă, vizibilitate redusă şi cu o viteză de 84 km/h, în zona Bulevardului Ştirbei Vodă, agentul a pierdut controlul motorului şi a căzut într-o groapă ce fusese săpată pentru remedierea unei avarii la reţeaua de distribuţie a gazelor. Tănărul poliţist a murit pe loc.

În acordurile unei fanfare, colegii tânărului polițist i-au adus  un omagiu și au depus coroane la mormântul său din Cimitirul Ghencea Militar. La ceremonia funerară a fost prezent doar tatăl lui Bogdan, alături de soția polițistului. Mama lui s-a simțit rău și nu a avut puterea să participe.

Gabriel Oprea, demnitarul căruia tânărul îi deschidea drumul către casă pe o vreme ploioasă şi rece, a fost obligat să se retragă din viaţa politică. În curând, dosarul în care fostul demnitar este acuzat de ucidere din culpă şi abuz în serviciu va fi trimis în judecată

După doi ani de ţinut dosarul la sertar, joi, procurorii DNA şi-au adus aminte că se împlinesc doi ani de la tragedie şi se fac că anchetează.

Joi, a fost la DNA fostul secretar de stat din MAI, Ilie Botoş.  Acesta a explicat că el nu avea printre atribuţii stabilirea dispozitivelor pentru coloanele oficiale şi că a aflat despre accident a doua zi. Săptămâna viitoare alţi martori urmează să fie audiaţi.

Potrivit probelor DNA, Oprea ar fi fost cel care a decis ca, în seara de 20 octombrie 2015, coloana să fie însoţită de un motociclist, pentru a se deplasa cu viteză sporită. Asta deşi afară ploua şi era foarte frig.  De altfel, fostul ministru ar fi fost cel care se ocupa de modalitatea de formare a echipajelor.

Moartea poliţistului a scos oamenii în stradă împotriva lui Oprea şi a celor care l-au protejat pe fostul vicepremier. Primii care au dat tonul în acest caz au fost chiar foştii colegi ai lui Gigină, care au povestit, sub protecţia anonimatului, că trebuiau să fie în permanenţă la ordinele şefului. Pe 9 noiembrie 2015, Oprea şi-a anunţat demisia din Guvern.

Agentul de poliţie Bogdan Gigină avea 28 de ani şi era angajatul Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei de opt ani.