Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon încalcă decizia Curții Constituționale din 2013 când a stabilit că singura limbă oficială a țării este limba română, și cere reintroducerea limbii ruse ca materie obligatorie în școlile din Republica Moldova.

Dodon își dă arama pe față și arată cu ce scop a devenit Președinte. Președintele pro rus consideră că predarea limbii ruse ar trebui să devină din nou obligatorie în şcolile din ţara sa şi ca documentele elaborate de autorităţile statului să fie în două limbi, scrie Deschide.md.

Ca această lege să lucreze trebuie ca în instituţiile de stat să se vorbească în două limbi străine. Nu e vorba doar de Preşedinţie, dar de un şir de instituţii. În Parlament aproximativ toate proiectele de lege sunt în limba moldovenească şi rusă”, a spus Dodon într-un interviu acordat postului rus de televiziune Rossia24.

Eu consider că trebuie să reintroducem studierea peste 90% din cetăţeni, vorbesc limba rusă, de la cei mici, la cei maturi. Şi eu consider că este un lucru pozitiv că cunosc limba rusă, faţă de vecinii noştri este un lucru important, din punct de vedere cultural, politic şi economic”, a adăugat el.

În decembrie 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că limba oficială a țării este limba română și nu limba moldovenească.