Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon sfidează din nou România. A interzis participarea Armatei Republicii Moldova la un exercițiu internațional cu militarii români Platinum Eagle”.

După ce a scos limba română de pe site-ul oficial al Administrației Prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon interzice acum militarilor moldoveni să ia parte la exercițiul militar internaţional „Platinum Eagle” în România.

Igor Dodon a refuzat să semneze un decret privind detaşarea unui contingent militar moldovean la aceste aplicaţii, potrivit Deschide.md.

Ministerul Apărării se conformează acestei decizii. Pe viitor, armata naţională va acţiona la fel, în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova„, a spus Ala Diaconu.

Republica Moldova a participat la exercițiile militare „Platinum Eagle” din România pe parcursul ultimelor doi ani. Anul acesta la aplicații vor participa militarii din Albania, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ucraina.

Potrivit normelor Legii cu privire la apărarea națională, participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate, sau mai bine zis de președintele RM.

Totuși, se pare că Igor Dodon nu are competențe în acest caz, și asta deoarece la 24 noiembrie 2016 fostul președinte Nicolae Timofti a aprobat Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2017.

Dodon a fost întrebat de jurnaliști la începutul lunii februarie după întrevederea cu secretarul general adjunct NATO, Rose Gottemoeller, despre refuzul său de a semna decretul privind detașarea unui contingent militar în România.

Trebuie să ne clarificăm, să numim un ministru profesionist și apoi să vedem cum procedăm. Astfel de solicitare (privind detașarea contingentului militar – n.r.) este pe masa președintelui. Am cerut argumente suplimentare. La întoarcere, mâine dimineața, vedem care sunt argumentele de participare la o misiune în România. Nu am semnat. Ne vom clarifica, semnăm sau nu. Să vedem pentru ce să meargă acolo”, a declarat atunci șeful statului.

Ministerul Apărării nu are un şef după ce Igor Dodon l-a demis pe 27 decembrie pe Anatol Șalaru, la inițiativa președintelui PL, Mihai Ghimpu.