Balenele şi delfinii eşuează şi mor pe malurile mărilor şi oceanelor din cauza undelor emise de sonarele militare în timpul exercițiilor militare. Informațiile sunt dezvăluite de doi cercetători în cadrul unui documentar intitulat ”Sounds of the Seas” (Sunetele mărilor).

Doi cercetători au avut curajul să se pună cu armata şi să dezvăluie că undele sonarelor militare dezorientează balenele și delfinii și astfel aceste mamifere marine eșuează și mor.

În filmul documentar „Sounds of the Seas”, cercetătoarea Antonella Servidio a făcut public faptul că balenele şi delfinii eşuează pe malurile mărilor şi oceanelor după ce au avut loc exerciţii militare navale.

Când navele militare ale marinei folosesc sonarul pentru submarine, undele sonore se propagă şi apare un haos acustic, iar unele specii ca balenele şi delfinii suferă, sunt dezorientate şi vin spre maluri înnebunite de undele sonarelor militare, iar acolo scot capetele din mare, deoarece deasupra apei mării sunetele sonarului nu pot fi auzite.

Când li s-a făcut autopsie balenelor şi delfinilor care au eşuat, s-a descoperit că în creier aveau leziuni hemoragice, li s-a găsit sânge în urechi şi de-a lungul mandibulelor, iar din ochi unora le curgea sânge, deoarece aveau vase de sânge sparte în ochi. Dacă grăsimile sunt eliminate prin mandibulă, pot fi fatale.

Undele sonore lovesc osul mandibulei, îl fac să rezoneze, rezonanţa fiind pe frecvenţa sonarului. În sânge apar particule de grăsime şi bule de gaz care blochează circulaţia sângelui. Această embolie lipidică şi gazoasă face ca vasele de sânge să explodeze şi duce la infarct.

În documentar se vorbeşte despre testele militare (în care au fost utilizate sonare) efectuate în Hawai de armata americană. Dar şi ţări europene folosesc sonare în exerciţii. Antonella Servidio a făcut cercetări la Institutul de Ultrasunete Medicale, apoi a mers şi la Uniunea Europeană, la Bruxelles, unde există o petiţie împotriva exerciţiilor cu sonar – care reprezintă o  formă de poluare.

Sonarul sau hidrolocator, este un aparat destinat descoperirii și determinării de la suprafață a poziției obiectelor aflate sub apă, funcționarea sa fiind bazată pe fenomenul de reflexie a undelor ultrascurte.

Navele militare le au în dotare pentru supravegherea situației subacvatice în special pentru depistarea submarinelor și vice-versa – submarinele folosesc sonarele pentru a evita o eventuală apropiere de locuri periculoase și pentru a determina direcția și distanța spre țintă. Unul din posturile importante pe submarin este cel hidroacustic.

După lansarea documentarului, a fost lansată și o petiție internațională împotriva uciderii balenelor şi delfinilor din cauza exerciţiilor navale militare: Stop the Navy’s War on Whales and Dolphins Now!

Documentarul SOUNDS OF THE SEAS – a science detective story with a political touch a fost difuzat și în România de Digi Animal World, pe 25 mai 2015.