O vorbă veche spune cât dai atâta face! Nici nu știi cât este de adevărată această vorbă, când vine vorba de echipamente de ciclism: tricouri de damă, pantaloni de ciclism, mănuși, șosete.

Articolele de îmbrăcăminte destinate acestui sport sunt realizate din lycra, material respirabil, elastic, care îmbracă trupul şi conferă starea de bine necesară pentru pedalat. Pe cât de bine se simte echipamentul de ciclism, pe atât de mult costă, de aceea este important să acorzi atenţie operațiunilor de curățare și spălare. Întreținând corect pantalonii şi tricoul de ciclism le vei putea folosi mai mult timp.

Iată câteva trucuri care te vor ajuta să cureți corect hainele de ciclism, fără a le deteriora.

Când le speli la mașină, folosește, ciclul pentru haine delicate

Mașina de spălat poate fi cel mai mare inamic al unei perechi de pantaloni de ciclism damă, pentru că îi poate deteriora iremediabil. Temperaturile ridicate și ciclurile lungi deteriorează țesătura din lycra. Ciclul ”manual” sau cel destinat hainelor delicate sunt cele mai bune opțiuni când vine vorba de echipamente sportive.

Separă cu atenție hainele

Nu spăla hainele pentru ciclism împreună cu alte tipuri de haine. Fă o selecție riguroasă dacă îți dorești să măreşti durata de purtarea a echipamentului pentru ciclism. În cuva mașinii hainele se frecă pe durata ciclului de curățare, iar lycra este o țesătură sensibilă, care își pierde proprietățile din pricina frecării.

Separarea nu trebuie să se realizeze doar în funcție de textură dar și de culoare. În timpul procesului, se pot amesteca culorile. Pentru a preveni mixarea culorilor este important să introduci în cuva mașinii doar articole cu aceiaşi paleta cromatică: tricouri de ciclism damă deschise cu pantaloni de ciclism deschiși, tricourile și șosetele închise cu pantalonii închiși.

Închide fermoarele

Accesoriile metalice şi fermoarele pot distruge ţesătura de lycra în timpul procesului de spălare. Pentru a evita asemenea distrugeri, evită să introduci în mașina de spălat haine cu decorațiuni metalice. Dacă articolele în cauză sunt prevăzute cu fermoare, închide-le, aceste accesorii pot produce stricăciuni.

Atenție la detergenți

Detergenții disponibili în magazine sunt agresivi, sunt creați să îndepărteze petele rezistente frecvente. Dacă vorbim de haine de ciclism, nu se pune problema petelor persistente. Deci detergenții utilizați trebuie să fie blânzi cu țesătura. Poți folosi solvenții de curățare pentru bebeluși, care sunt mai prietenoși sau poți opta pentru detergenţii speciali, destinați curățării articolelor sportive.

Usucă echipamentul de ciclism în locuri ferite de soare

Uscarea tricourilor şi a pantalonilor de ciclism pentru femei trebuie să se realizeze cu grijă. Chiar dacă pare mai comod să utilizezi uscătorul, nu o face! Aparatul este eficient pentru alte tipuri de țesături, nu și pentru lycra. Pentru a păstra în stare optimă echipamentul, adoptă metoda clasică de uscare. Atârnă hainele pe umerașe, la umbră, într-o zonă bine ventilată. Evită să expui articolele de ciclism direct la soare, vor căpăta aspect de vechi.

Hainele destinate ciclismului sunt costisitoare, însă corect întreținute pot fi exploatate perioade îndelungate. Acordă un plus de atenție îngrijirii acestora şi te vei bucura de pedalat în cele mai bune condiții oricând!