Președintele Senatului României, al doilea om în stat, este amenințat de DNA cu dosar penal, pe motiv că nu pune la dispoziția procurorilor documentele solicitate în cazul votului dat la cererea de reținere și arestare preventivă a senatorului Dan Șova. DNA acuză Senatul că obstrucționează justiția.

Scandal fără precedent în România între DNA și Senat. DNA a trimis luni, o solicitare către Președintele Senatului României, prin care îl amenință că dacă nu îi pune la dispoziție actele cerute în cazul votului în cazul senatorului Dan Șova, îi va face dosar penal pentru abuz în serviciu.

DNA comite un abuz de putere ca să amenințe al doilea om în stat încălcând astfel separația puterilor în stat. DNA impune astfel un termen imperativ Senatului României, pentru a-i da actele cerute.

Biroul Permanent al senatului a stabilit săptămâna trecută că solicitarea din 14 aprilie nu era conformă cu procedurile și că cererea trebuia semnată cel puțin de șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, și nu de procurorul de caz. Și că în mod normal, cererea DNA trebuia trimisă mai întâi la Ministerul Justiției și de aici Ministrul făcea solicitarea către Senat.

Iată cum sună solicitare DNA, trimisă luni, lui Călin Popescu Tăriceanu:

Direcția Națională Anticorupție revine cu o nouă cerere adresată președintelui Senatului dl Călin Popescu Tăriceanu prin care solicită predarea, în cel mai scurt timp, a unor înscrisuri necesare cauzei în care senatorul ȘOVA DAN-COMAN este cercetat cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu

Concret, DNA cere predarea:

1. tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul României ca urmare a cererii DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Șova Dan Coman;

2. tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul Românei în anii 2014 și 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție în perioada 2014-2015.

Cererea de predare de înscrisuri adresată președintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispozițiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia „În cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni și sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanța de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte și să le predea, sub luare de dovadă”.

În prezenta cererea se arată că „refuzul de punere a dispoziția DNA a înscrisurilor solicitate constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)”.

Precizăm că alte două cereri similare fuseseră trimise președintelui Senatului, de către procurorii DNA, la datele de 9 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015, dar acestea nu au primit vreun răspuns.
Subliniem că afirmațiile făcute în spațiul public potrivit cărora cererile anterior menționate ar fi trebuit transmise Senatului, de către DNA, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casație și al Ministerului Justiției, sunt eronate, deoarece respectiva procedură, fiind o procedură specială, este aplicabilă numai în situația cererii de încuviințare a reținerii/arestării (membrilor parlamentului) ori a urmăririi penale (a miniștrilor sau foștilor miniștri care sunt și membri ai parlamentului). Or, în situația de față, procurorii DNA solicită Senatului înscrisuri necesare cauzei, astfel încât sunt aplicabile dispozițiile dreptului comun, aceleași care s-ar aplica în împrejurarea în care un organ de urmărire penală ar cere unei instituții acte sau documente ce pot servi ca mijloc de probă.