Automatizările au cunoscut o amploare deosebită în ultimii ani și în țara noastră, după cum era și de așteptat având în vedere că tot mai mult se urmărește atingerea unui nivel de confort optim, simplificarea proceselor în totalitatea lor. Lumea evoluează într-un ritm constant, însă deseori se face resimțită nevoia de a ține pasul cu schimbări pe toate planurile în ideea de a ne ușura traiul și buna desfășurarea a tuturor activităților.

Distribuitoarele constituie piese importante în dotare a diverse aplicații, cele din categoria pneumaticelor fiind disponibile intr-o varietate de opțiuni. Pentru ca alegerea lor să fie una corespunzătoare, specialistii Tehnovest iese în întâmpinarea publicului interesat cu sfaturi și detalii ce le privește. Ideea este de a reuși ulterior citirii acestora a găsi distribuitoare corespunzatoare, o sursă de încredere rămânând pentru cei mai mulți www.tehnovest.ro.

Distribuitoarele – despre rolul și caracteristicile acestora

Este vorba despre elementele pneumatice care joacă un rol însemnat în dirijarea energiei de tip pneumatic, pe diverse circuite, ce sunt de altfel prestabilite, în funcție de comenzile primite. Au în componență două părți care joacă roluri funcționale esențiale – partea de distribuție și de comandă. Astfel, avem corpul propriu zis – cel fix, și cel mobil, respectiv organul ce realizează distribuția.

Cu privire la simbolizarea acestor piese, achiziția trebuie realizată în funcție de elementul reprezentat de acestea, respectiv după dreptunghiul care este împărțit în căsuțe într-un număr egal, precum și poziții ce au capacitatea de a le comuta. Urmărirea schemelor după care trebuie realizată conectarea este de asemenea o etapă necesar de îndeplinit.

Rolul distribuitorului în sistemul pneumatic

Intră în responsabilitatea distribuitoarelor pneumatice să controleze atât comutarea, cât și direcția de curgere din sisteme diverse. Așadar, componenta are menirea de a se asigura că aerul comprimat își îndeplinește menirea în camera activă, dar și că ajută la evacuarea aerului din camera inactivă – în atmosferă. În acest sens, magazinul online www.tehnivest.ro propune cele două modele consacrate – 3/2 și 5/2.

Acționarea se face diferit în funcție de fiecare model de distribuitor. Primul model anterior menționat – 3/2 – prezintă acționare manuală prin buton, iar revenirea se face cu arc. Este linia recomandată pentru acționarea cilindrilor de acțiune simplă, ce prezintă un singur port și care face conectarea la portul unui al doilea distribuitor.

Aerul comprimat este conectat în primul port, iar ultimul realizează eliberarea aerului în atmosferă. Denumirea vine de la faptul că prezintă  3 porturi pentru conectare, iar pozițiile de funcționare sunt în număr de 2.

În ceea ce privește cea de-a doua categorie, aici întră piesele pentru acționarea cilindrilor cu dublă acțiune. Prezintă două porturi și se corectează la numărul 2 al distribuitorului sau la numărul 4. Aerul comprimat în acest caz este conectat la portul 1, iar porturile 3 și 5 sunt dedicate evacuării aerului.

Detalii suplimentare despre distribuitoare

În ceea ce privește elementele de acționare,  există motoare electrice, electromagneți, rezistențe de încălzire, cilindri pneumatici sau hidraulici. Altfel spus, distribuitoarele îndeplinesc un rol identic cu cel al contactoarelor ce vizează alimentarea de motoare electrice.

Sunt cele care asigură:

  • Setarea modului de circulație a fluidului
  • Posibilitatea de a controla mișcarea de rotație a motoarelor (hidraulice sau pneumatice), dar și pe cea a tijei asociată cu cilindru de tip pneumatic
  • Senzorii de poziție în cursa cilindrului
  • Executarea funcțiilor logice (SAU, NU, SI)
  • Pornirea sau stoparea circulației de fluide în cadrul robinetelor sau a elementelor de blocare

Care sunt funcțiile îndeplinite de distribuitoare?

Cunoașterea acestor aspecte este de asemenea importantă în ceea ce privește alegerea unor piese corespunzătoare vis a vis de fiecare categorie de aplicație în parte ce le utilizează.

Prin această componentă se determină fluiditatea aerului în căile deschise ale aplicațiilor. Acțiunea în sine se realizează prin schimbarea sau închiderea conexiunilor din interior. Ajută acestea de asemenea și în ceea ce privește modificarea direcției pe care o ia fluidul de lucru. Asta se întâmplă indiferent de presiunea ce este specifică circuitului în cauză.

Pe scurt, componenetele prezentate se clasifică în funcție de numărul de orificii din dotare, a celui de poziții pentru comutare, precum și a pozițiilor neacționate și a metodei de acționare.

În condițiile în care un utilizator este interesat să cumpere distribuitoare, specialiștii Tehnovest recomandă aplicarea acestui ghid, respectiv a ține cont de modul în care se clasifică piesele. În acest mod, rezultate vor consta în eficiență optimă de utilizare, precum și o lungă funcționare, în cadrul oricărei aplicații.