PSD există în România de 25 de ani. Este cel mai puternic partid şi, totodată, formaţiunea politică responsabilă în cea mai mare măsură de situaţia actuală a României.

În documentarul “Dinastia PSD”, difuzat vineri, de la 21.00, la „Jurnalul de seară”, pentru prima oară liderii PSD de prim rang, Oliviu Gherman, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta şi Liviu Dragnea, vorbesc despre ei şi despre cum a ajuns la putere partidul din care fac parte. Năstase şi toţi ceilalţi erau cam ametiţi de succesul guvernării şi şi-au pierdut multe elemente de autocontrol şi de înţelegere a realităţilor”, spune Ion Iliescu într-un interviu sincer, cu cărţile pe faţă.

Cum a apărut PSD? Erau comunişti sau nu liderii lui de la început?  „Ion Iliescu era văzut de foarte multă lume ca principala personalitate a unei transformări. Erau comunişti? Sigur! Ce se înţelege prin comunişti? Membri ai Partidului Comunist în România, în concepţia lui Ceauşescu. Ajunseseră să fie 3,5 milioane de romani, dacă nu şi mai mulţi”, spune Petre Roman, fost prim ministru al României.

Deviza în PSD este simplă: de-a lungul anilor liderii se schimbă, partidul continuă să existe. Eu am devenit ministru de externe în 28-29 iunie, deci la 2 săptămâni după mineriadă, şi componenţa acestui guvern, a trebuit să ţină seama de o presiune internă şi externă extraordinară, determinată de ceea ce se întâmplase cu 2 săptămani înainte. De aceea, dacă o să vă uitaţi la componenţa acelui guvern veţi vedea foarte multe cadre universitare, foarte mulţi oameni care trebuiau să dea o imagine nouă şi să încerce să strângă cioburile după dramele personale, tensiunile politice care se dezvoltaseră în urma mineriadei”, a povestit pentru  Digi24 Adrian Năstase, singurul prim ministru al României care a fost condamnat şi trimis în închisoare pentru fapte de corupţie.

De altfel despre candidatura lui Adrian Năstase la Preşedinţie şi despre greşelile făcute de acesta vorbeşte şi actualul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea. „Cred că atunci marea greşeală a fost că s-a construit, s-a conceput o campanie foarte tehnică, bazată aproape exclusiv pe realizările guvernului. Dacă Adrian Năstase ar fi fost atunci mai uman, cum este Adrian Năstase…dacă ar fi lăsat ca românii să vadă lucrul asta, cred ca ar fi câştigat.”

Altfel vede lucrurile reputatul jurnalist Cristian Tudor Popescu.  Dorea să controleze totul de la centru, practic în partid exista centrul şi toţi cei din teritoriu trebuiau să se supună directivelor care veneau din Kiseleff, de la Palatul Victoria, de la “El însuşi”, cum i se spunea lui Adrian Nastase. Sub oblăduirea lui, ani de zile s-a furat cu toate mâinile în PSD de către diverşi insi pe care Ion Iliescu nu dorea să-i supună discuţiei, în partid măcar, dacă nu publice. Măcar în partid. Din când în când tovărăşul (Iliescu) venea şi spunea „nu se mai poate în felul acesta, tovăraşi, cutare” nu pronunţa nume şi cu asta basta, se mergea mai departe.”

Odată apusă epoca Năstase a venit vremea lui Mircea Geoană să conducă cel mai puternic partid din România. Apoi a fost rândul lui Victor Ponta. Ambii au eşuat în încercarea de a ajunge preşedinţii României. Cum s-a simţit asta în partid? Oricine candidează pentru funcţia de preşedinte al României şi pierde, trece printr-o stare pe care nu şi-o doreşte nimeni. Indiferent că e 2009, 2014. Şi-n 2009, şi-n 2014 am trăit aceeaşi supărare, aceeaşi nemulţumire, aceeaşi frustrare uriaşă”, spune Liviu Dragnea.

Documentarul “Dinastia PSD” a plecat de la ideea lui Alex Varninschi. Alături de Ionuţ Duinea, editor de montaj, şi Cristina Cileacu, producător, el a reuşit să îi aducă în faţa camerei de luat vederi şi să îi facă să vorbească despre modul în care s-au luat decizii importante pentru destinele noastre, despre momente cheie şi despre celebrii baroni locali, pe toţi cei care au condus  destinele PSD în ultimii 25 de ani.