După îndelungi cercetări, savanţii au descoperit motivul real pentru albirea prematură a părului. Oameni de știință de la Universitățile Harvard și Sao Paolo au stabilit că stresul acut duce la albirea rapidă a părului chiar şi la vârste fragede.

Părul alb este de regulă, întâlnit la persoanele învârstă. Însă, tot mai des, vedem pe stradă, tineri de 30 de ani cu părul alb. Motivul pare să fie viaţa foarte stresantă care duce la albirea prematură a părului.

Cercetătorii brazilieni și americani vorbesc despre așa-numitul „sindrom Maria Antoaneta”, care desemnează albirea rapidă și prematură a părului în caz de stres intens sau șoc emoțional. Potrivit legendei, celebra regină ar fi albit brusc, în ajunul decapitării ei cu ajutorul ghilotinei.

Cercetătorii au realizat un experiment în laborator, pe șoareci. Ei au identificat astfel o proteină responsabilă pentru degradarea celulelor care produc melamină, pigmentul ce colorează firul de păr. Oamenii de ştiinţă au expus animalele mai multor tipuri de factori declanşatori de stres, printre care durere, stres psihologic, diverse situații periculoase, în timpul diferitelor faze ale creşterii părului.

La șoareci, eliberarea de adrenalină și cortizol, hormoni care au legătură cu stresul, accelerează ritmul cardiac, ceea ce are ca efect antrenarea unei hipertensiuni ce le afectează sistemul nervos. Oamenii de știință au observat că sistemul nervos simpatic, responsabil pentru răspunsul rapid şi involuntar al organismului la situaţii periculoase sau stresante, devine hiperactiv în astfel de situații-limită și asta duce la epuizarea rapidă a oxigenului din celulele-stem responsabile pentru culoarea părului, efectul fiind depigmentarea şi apariţia părului alb. Pe de altă parte, la șoarecii cărora li s-a dat tratament pentru hipertensiune acest efect nu a fost observat.

Cercetătorii confirmă o credință populară potrivit căreia emoțiile puternice duc la albirea prematură a părului.

Concluzia, o viaţă grea îţi albeşte rapid părul.