Guvernul Orban nu mai poate impune restricţii pentru români, începând din 15 mai, ca urmare a încetării stării de urgenţă. Starea de alertă nu permite Executivului prelungirea măsurilor de restricţie. Confirmarea vine de la Petre Lăzăroiu, fost judecător al Curţii Constituţionale.

Potrivit judecătorului CCR, poliţiştii amendează abuziv românii întrucât ordonanţele de urgenţă au fost declarate neconstituţionale iar Guvernul nu mai poate ţine românii în case întrucât nu a depus în Parlament niciun proiect de lege pentru a instiuti noile măsuri pe perioada stării de alertă.

Polițistul, teoretic, poate să dea amenzi că legea nu este neconstituțională pentru că până la publicarea în Monitorul Oficial. E ridicol să spui că se mai pot da amenzi în baza unei legi care pică. Trebuie reglementat ce facem în situație de alertă, nici până acum nu avem o reglementare clară. Curtea a spus că este nevoie  de o lege organică, iar Guvernul nu a depus niciun proiect în Parlament. Guvernul nu mai are voie să interzică să ieșim din casă după 15 mai. E nevoie să se lucreze la acest lucru, ca să nu se mai ia măsuri greșite sub imperiul urgenței. Orice polițist cu mintea la el știe că după decizia CCR orice amendă aplică pe ordonanțe e abuz în serviciu“, a declarat Lăzăroiu la România TV.

În lipsa unei legi organice adoptate de Parlament, pe durata Stării de Alertă nu mai pot fi instituite niciun fel de restricţii asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

Miercuri, CCR a decis că OUG cu privire la decretarea stării de urgenţă, este neconstituţională şi că amenzile sunt ilegale.

În plus, Avocatul Poporului a contestat la CCR şi OUG cu privire la Starea de Alertă.

Klaus Iohannis a anunţat că nu va mai prelungi starea de urgenţă care se încheie pe 14 mai 2020 la ora 23,59.