Dilma Rousseff a fost demisă miercuri, de către Senat, din funcția de Președinte al Braziliei pe motiv că a manipulat fondurile publice. Michel Temer a devenit noul președinte al țării.

Din cei 81 de senatori ai Braziliei, 61 au votat pentru destituirea  Dilmei Rousseff, iar 20 s-au împotrivit.

Dilma Rousseff a reacționat virulent după destituirea sa acuzând o lovitură de stat parlamentară: Senatul a luat o decizie care intră în istoria marilor nedreptăți. A comis o lovitură de stat parlamentară.

Președintele demis le-a promis lui Michel Temer și noilor aliați de dreapta ai acestuia „opoziția cea mai hotărâtă la care se poate aștepta un guvern de puciști”.

Dilma Rousseff este prima femeie care a fost aleasă în funcția de Președinte al Braziliei în 2010, apoi realeasă la limită în 2014.

După destituirea lui Rousseff, miercuri seară, Michel Temer a devenit noul președinte al Braziliei și a depus jurământul în Senat și va conduce o țară în criză până la viitoarele alegeri legislative și prezidențiale de la sfârșitul lui 2018.

Michel Temer, 75 de ani, a promis în prima reuniune a cabinetului său „să repună Brazilia pe drumul cel bun”.

„Va trebui să plecăm de aici în aplauzele brazilienilor. Va fi dificil.Unicul meu interes este să predau succesorului meu o țară pacificată, reconciliată și în creștere economică”, a recunoscut noul președinte care imediat a luat avionul spre China pentru summitul G20 unde va încerca să restabilească imaginea pătată a primei economii din America Latină.

Ricardo Lewandowski, Președintele Curții Supreme, care a condus dezbaterile din Senatul transformat cu acest prilej în tribunal a spus că: Dilma Rousseff a comis importante crime de responsabilitate (…), a fost condamnată și astfel își pierde mandatul de președinte.

În schimb, Dilma Rousseff și-a păstrat drepturile civile, după un alt vot, unde majoritatea necesară de două treimi nu a fost atinsă. Numai 42 de senatori au votat pentru, 36 împotrivă, iar trei s-au abținut.

„Aceasta înseamnă că rămâne eligibilă. Va putea candida pentru mandate de senator, deputat, dar nu și la președinție în 2018, pentru că a fost aleasă deja pentru două mandate consecutive„, a explicat un specialist brazilian în drept, Rogerio Dultra dos Santos.