Cercetarile recente ale creierului consolideaza legatura puternica care exista intre miscare, joc si invatare. Pentru a realiza o dezvoltare eficienta a creierului, este necesara integrarea miscarilor si a experientelor senzoriale in primii ani de dezvoltare.

In ceea ce priveste dezvoltarea armonioasa a copiilor trebuie sa ne concentram pe abilitatile de dezvoltare legate de constientizare, concentrare si orientare. Alpinismul este activitatea care reuseste sa le imbine pe toate 3 si care contribuie la dezvoltarea sanatoasa a abilitatilor sociale ale copiilor. Pe masura ce copiii urca, ei trebuie sa ia decizii, sa rezolve probleme si chiar sa vizualizeze solutia: Ce va fi nevoie sa fac pentru a ajunge in varf? Trebuie sa pun mana sau piciorul intr-un anumit loc pentru a ma deplasa ? Urcarea necesita concentrare si perseverenta. Urcarea ajuta copiii sa castige incredere si sa invete sa faca fata fricii si stresului si sa dezvolte increderea in sine in acest element de joaca. Toata actiunile realizate in timpul alpinismului intinderea, atingerea, balansarea, tragerea si impingerea cu membrele sporeste constientizarea corpului lor si imbunatateste constientizarea si rationamentul spatial.

BENEFICIILE Alpinismului

Pe langa faptul ca este un pas natural in procesul de dezvoltare, escalada are si alte cateva avantaje. Cel mai evident este exercitiul. Conform studiilor copiii ar trebui sa primeasca cel putin o ora de activitate fizica in fiecare zi:

  1. Copii: 30 de minute de activitate fizica planificata si 60 de minute de joc gratuit.
  2. Prescolari: 60 de minute de activitate fizica planificata si 60 de minute de joc gratuit.

Activitatea fizica si sportul (cum ar fi alpinismul) sunt, in general, promovate pentru efectul lor pozitiv asupra sanatatii fizice a copiilor. Cu toate acestea, aceasta este doar inceputul. Beneficiile suplimentare includ:

  1. Reduce stresul: exercitiile fizice, cum ar fi urcarea, s-a dovedit a reduce stresul prin cresterea nivelului de norepinefrina, un produs chimic care ajuta la echilibrarea raspunsului creierului nostru la stres.
  2. Lectii de viata: Din punct de vedere mental, alpinismul este un profesor uimitor, insufland concentrare, echilibru, determinare, o multime de abilitati de viata valoroase. Alpinismul este, de asemenea, o modalitate excelenta de a-ti construi increderea si de a imbunatati stima de sine.
  3. Rezolvarea problemelor: Urcarea este o modalitate excelenta pentru copii de a-si imbunatati abilitatile naturale de rezolvare a problemelor. Fiecare urcare, in continua ascensiune, este o problema noua. Cum pot ajunge de la punctul A la punctul B fara sa cad? Care este cel mai eficient mod de a ajunge in varf?

Pe langa beneficiile fizice, escalada este o modalitate excelenta pentru copii de a-si dezvolta abilitatile sociale. Spre deosebire de alte sporturi (unde pot fi raspandite pe o suprafata mare), copiii interactioneaza cu totii intr-un spatiu mic, ideal pentru a-si face prieteni. Asta si actul de alpinism il incurajeaza pe micutul tau sa comunice cu ceilalti, sa-ti creeze incredere si sa lucreze ca parte a unei echipe.

Astfel de activitati pot fi desfasurate si in parcuri sau locuri de joaca special amenajate cu sisteme de catarare pentru exterior, benefice pentru copii cu varsta cuprinsa intre 3-12 ani, in functie de dimensiunile sistemelor de catarare.

https://www.waterboyz.ro/