Dezinfectanţii pentru mâini conţin solvenţi cancerigeni

Cercetătorii americani au depistat că banalele soluţii dezinfectante pentru mâini, în loc să ne scape de bacterii şi virusuri, ne îmbolnăvesc de cancer.

Pandemia de Civid 19 a dus la o explozie de comenzi cu privire la dezinfectantele pentru mâini ca să ne protejeze de virus.

Teste realizate de laboratoare independente americane arată că mai multe produse dezinfectante pentru mâini conţin solvenţi cancerigeni. Administraţia naţională pentru Alimente şi Medicamente (FDA) nu le poate retrage de pe piaţă, neavând autoritate, ci poate doar avertiza consumatorii.

În Statele Unite, unul dintre cele mai utilizate, produs de Artnaturals, companie cunoscută pentru produse pentru păr şi uleiuri esenţiale, a fost testat pozitiv pentru benzen, dizolvant pe bază de petrol care este interzis în produsele destinate consumatorilor, pentru că este cancerigen.

Laboratorul Valisure a găsit benzen în probele de dezinfectant Artnaturals şi alte branduri şi a depus o petiţie în luna martie cerând FDA să ia măsuri cu privire la acestea. S-a oferit să testeze gratuit alte produse.

O asistentă din Arizona a răspuns apelului şi rezultatul a fost că dezinfectantul pe care îl folosea şi unitatea sanitară la care lucra conţinea benzen la un nivel de 13 părţi pe milion – de mii de ori peste limita EPA (Environmental Protection Agency) de 5 părţi pe miliard pentru apa potabilă, şi de mai mult de şase ori peste cea recomandată de FDA în perioada pandemiei pentru medicamentele eliberate fără prescripţie.

„Toxicitatea benzenului este cunoscută de mai bine de 120 de ani. Are legătură direct cu apariţia leucemiei la oameni. Este în grupul 1 de carcinogeni, se află în fruntea listei FDA de produse chimice ce nu trebuie folosite în producţie”, a declarat David Light, CEO-ul laboratorului care a descoperit contaminarea.

În ultimul an, Valisure a găsit benzen în diverse produse utilizate zilnic, de la creme cu protecţie solară la deodorante şi spray-uri antifungice. În cazul dezinfectanţilor pentru mâini, organismele de reglementare şi industria au acţionat lent, potrivit experţilor şi consumatorilor.

În octombrie, FDA a publicat o notificare în care anunţa că a descoperit „niveluri de neacceptat de benzen”, precum şi alte chimicale toxice în produsele Artnaturals pentru dezinfectarea mâinilor şi a spus că această companie a ignorat încercările agenţiei de a discuta despre contaminare.

La finalul aceleiaşi luni, Artnaturals a anunţat că va retrage voluntar de pe piaţă unele loturi de Scent Free Hand Sanitizers. Compania a asigurat consumatorii prin FDA că „produsele cumpărate de la Walmart, Target, Costco, RiteAid, Publix, HEB şi Amazon nu au fost afectate”. Produsul cumpărat de asistentă de la Walmart şi dovedit contaminat nu avea număr de lot.

Pe 4 noiembrie, FDA a transmis că investighează în continuare şi „îndeamnă consumatorii să nu folosească dezinfectanţii Artnaturals pentru mâini”. „