Hexi Pharma își închide porțile după ce testele realizate la cererea Ministerului Sănătății și făcute publice miercuri, au dovedit faptul că dezinfectanții companiei erau diluați de zece ori.

După ce a făcut milioane de euro din vânzarea către spitale a dezinfectanților apă chioară, Hexi Pharma anunță că își închide fabrica și retrage toate produsele de pe piață.

“În urma rezultatelor anunțate astăzi, Hexi Pharma își cere scuze, public, atât medicilor și personalului medical, cât și tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformități. În numele tuturor angajaților Hexi Pharma, ne dorim ca vinovații să fie găsiți cat mai repede. Toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp, fabrica și firma și-au încetat deja activitatea și au demarat de ieri procedurile legale pentru închidere. De asemenea, ne cerem scuze către mass-media, dar, ca urmare, a începerii procedurilor de urmărire penală, începând de ieri ni s-a interzis să mai dăm declarații în presă“, se arată într-un comunicat al Hexi Pharma.

Primele rezultate ale analizelor făcute de ICECHIM au fost prezentate miercuri după-amiază de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

”Există diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea estimată prin analizele făcute la ICECHIM, măsurate. E vorba de procente de concentraţii pe diverse tipuri de substanţe active. De exemplu la clorura de amoniu – este o substanţă activă – 15% era valoarea declarată, 5,18 valoarea măsurată de către specialiştii de la ICECHIM. De asemenea, mai sunt diferenţe – de exemplu la un produs de iod, valoarea declarată este 10, cea determinată este 7,41, tot în procente concentraţie. La glutaraldehide, de exemplu, avem 12% valoarea declarată, 1,23 valoare măsurată, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu.

 

Guvernul a înăsprit sancţiunile pentru diluarea dezinfectanţilor. Amenda este între 35 şi 50 de mii de lei. Prima societate sancţionată este chiar Hexi Pharma, cu 40 de mii de lei. „Hexi Pharma își cere scuze, public, atât medicilor și personalului medical, cât și tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformități”, se arată într-un comunicat transmis miercuri.

Guvernul a decis miercuri înăsprirea sancţiunilor în cazul celor care furnizează date false privind conţinutul şi concentraţia biocidelor.

„Având în vedere aceste consecinţe grave care se pot produce în zona biocidelor, s-a considerat necesară înăsprirea regimurilor pedepselor aplicate în cazul declaraţiilor de date false şi de asemenea introducerea unor noi contravenţii, adică considerarea ca o contravenţie nerespectarea conţinutului declaraţiei pe proprie răspundere privind conţinutul de substanţă activă. (…) S-a pus mai multă claritate în ceea ce priveşte separarea faptelor care constituie contravenţie faţă de cele care constituie infracţiune. (…) S-a introdus un nou punct într-un articol care spune în felul următor: nerespectarea declaraţiei pe propria răspundere în ceea ce priveşte conţinutul şi concentraţia substanţei active – şi acest punct specificat ca atare este introdus la partea de contravenţie – şi, în acelaşi timp, se propune o amendă între 35.000 şi 50.000 de lei, cu un anumit amendament, şi anume dacă rămâne la nivelul de contravenţie şi fapta respectivă nu se califică drept infracţiune”, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu.