Din ce in ce mai multe femei observa inca din tinerete ca flora vaginala poate fi dezechilibrata de cei mai subtili factori. Modificarile care pot afecta pH-ul florei vaginale sunt cele care pot determina scaderea numarului de lactobacili la nivel vaginal. Ceea ce inseamna ca vaginul poate fi populat cu bacterii patogene, crescand, astfel, riscul aparitiei infectiilor vaginale.

Factorii declansatori ai dezechilibrului florei vaginale

Dezechilibrul florei vaginale poate fi dat de variatiile hormonale, dar si de preparatele care se administreaza intravaginal. Astfel, medicamentele folosite pentru vagin si spalaturile vaginale pot modifica pH-ul si flora vaginala. Contactul sexual si spermicidele pot duce la un dezechilibru puternic al florei vaginale, pentru ca sperma are un pH alcalin, care poate afecta mediul vaginal.

O alta cauza a dezechilibrului florei vaginale este reprezentata de bolile cu transmitere sexuala, precum si de o igiena intima foarte riguroasa sau, dimpotriva, una neglijenta. Dezechilibrul florei vaginale se manifesta, de regula, prin prurit la nivelul vulvei si vaginului, prin secretii vaginale, inflamatia vaginului, senzatii de arsuri si iritatii, prin miros neplacut, un oarecare disconfort si durere la contactul sexual.

Preventia dezechilibrului florei vaginale

Pentru a preveni dezechilibrul florei vaginale, femeile trebuie sa renunte la lenjeria intima sintetica, la costumul de baie din fibre sintetice, la pantalonii strimti, trebuie sa evite sa faca baie des in piscina, sa trateze tulburarile hormonale si sa evite curele repetate de antibiotice. Mai mult decat atat, femeile trebuie sa evite folosirea tamponului sau a absorbantului mai mult decat este recomandat, in perioadele de menstruatie.

Suplimente alimentare utile in dezechilibrul florei vaginale

Capsulele Gyniel Plus ajuta la refacerea si mentinerea florei vaginale si pot fi asociate cu un antifungic sau cu un antibiotic in perioadele de infectii vaginale, ajutand in cazul dezechilibrului mediului vaginal afectat de variatiile hormonale fiziologice. Mai mult decat atat, acest supliment alimentar este ideal in cazul dezechilibrului mediului vaginal determinat de utilizarea de contraceptive, de dispozitive intrauterine sau imediat dupa nastere, precum si in cazul dezechilibrului mediului vaginal determinat de diabet.

Gynophilus SR este un supliment alimentar care regenereaza si mentine flora vaginala in limite normale, reducand disconfortul vaginal si limitand recidivele. In plus, acest supliment alimentar mentine pH-ul neutru al vaginului, datorita productiei de acid lactic de lactobacillus, creand o bariera de protectie impotriva infectiilor.

Refacerea florei vaginale poate fi influentata si de anumite tratamente naturiste, precum ceaiul de merisoare, consumul de iaurt, ceaiul de galbenele sau tataneasa, dar si cu ajutorul bailor cu ceai de coada soricelului sau de coada calului. Se recomanda un consum ridicat de usturoi in aceasta perioada, precum si un consum ridicat de iaurt.

Vezi mai multe produse aici