Dezastru la Spitalul din Suceava. 72 medici, infectaţi cu coronavirus. 1300 de cadre medicale, în carantină

Situaţie catastrofală la Spitalul Judeţean Suceava. Unitatea medicală a fost închisă după ce doi bolnavi au decedat ieri din cauza coronavirusului, iar 72 de cadre medicale au fost infectate cu virusul ucigaş. Tot personalul spitalului a fost băgat în carantină de urgenţă.

Judeţul Suceava a rămas fără spital de urgenţă după ce medicii au fost infectaţi în masă cu noul coronavirus. Managerul spitalului a chemat tot personalul medical, atât cei infectaţi cât şi cei aflaţi în izolare, pe motiv că în baza unui ordin de ministru, trebuie să vină de urgenţă la spital. Decizia managerului i-a scandalizat pe medici care astfel au fost expuşi cu toţi la noul coronavirus.

Urmare a acestei situaţii halucinante, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu, deoarece la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, examinând mai multe articole din data de 23 martie publicate în mediul on-line, s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunilor de „zădărnicirea combaterii bolilor” şi „abuz în serviciu”, prevăzute de Codul penal, „în sensul că la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase. Totodată, din conţinutul publicaţiilor on-line a rezultat faptul că anumiţi funcţionari publici din sistemul medical şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere intereselor legitime ale cetăţenilor, prin aceea că, în contextul pandemiei existente la nivel mondial, au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava prezenţa, la data de 23.03.2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ şi a celor suspecte, rezultând într-o posibilă contaminare, în masă”, se arată în comunicatul parchetului.

Drept urmare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a dispus începerea urmăririi penale, in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sus-menţionate, cauză aflată în urmărire penală proprie, cu sprijinul structurilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, bazată pe o comunicare interinstituţională şi cu respectarea măsurilor sanitar-epidemiologice.

Spitalul va fi dezinfectat în 48 de ore și va fi folosit apoi exclusiv pentru tratarea cazurilor de coronavirus, iar pacienții internați pentru alte afecțiuni vor fi transferați la alte spitale din zonă.

La spitalul din Suceava vor fi aduşi alţi medici din ţară.