Detaliile pe care trebuie să le știi despre leasingul auto

Leasingul financiar pentru autoturisme reprezintă o modalitate avantajoasă de finanțare pentru o gamă variată de bunuri destinate pentru o folosință îndelungată. Multe companii din România aleg această metodă de finanțare deoarece facilitează extinderea activităţii, creşterea competitivităţii prin retehnologizare şi managementul eficient al resurselor.

 

Un contract de leasing auto îți permite alegerea unor autoturisme atât noi, cât și rulate, pentru o perioadă prestabilită. Care este procesul? Compania care oferă servicii de leasing achiziționează autoturismele pe care dorești să le contractezi, urmând ca apoi să achiți în rate valoarea bunurilor.

 

Este important de precizat faptul că, potrivit art. 7, Ordonanța Guvernului nr. 51/1997 modificată, un contract de leasing financiar pentru autoturisme trebuie să se desfășoare pe o perioadă de minimum 12 luni. După primul an, ai posibilitatea de a încheia contractul prin rambursarea întregii sume către compania de leasing.

Leasing auto sau credit bancar?

 

Leasingul financiar este diferit de creditarea bancară, având atât avantaje, cât și dezavantaje. Pentru a accesa cea mai bună soluție de finanțare pentru compania ta, este important să cunoști toate aceste aspecte.

 

Prin leasing financiar, beneficiezi de accesibilitate la mai multe canale de vânzare. Printre acestea se numără și reţeaua băncilor de retail, companiile de leasing sau dealerii auto.

 

Costurile sunt foarte importante, însă nu uita să iei în calcul și alte beneficii. Astfel, contractele de leasing financiar sunt mult mai flexibile în comparație cu creditele bancare. Ai posibilitatea de a încheia contractul înainte de termen, îl poți reînnoi prin perioade adiționale și poți achiziţiona mașina la finalul perioadei contractuale. În cazul unui leasing auto, ai posibilitatea de a finanța până la 95% din preţul de achiziţie al mașinii, iar gajul este însuși bunul cumpărat.

 

Ai ajuns la finalul contractului de leasing, iar mașina și-a atins deja gradul de uzură? Nu ești obligat să o achiziționezi, deoarece statutul de proprietate este unul flexibil.

 

În comparație cu un credit bancar, finanțarea prin leasing auto se va aproba într-un timp mult mai scurt. Acest lucru este datorat de specificul pe care îl are leasingul și de faptul că riscurile sunt mai uşor de controlat de către o societate de leasing decât de o bancă.

 

Care sunt caracteristicile unui leasing auto?

 

Leasingul financiar pentru autoturisme prezintă o serie de caracteristici avantajoase pentru companii. Acestea trebuie să fie cunoscute încă de la început, pentru a te asigura că iei cea mai bună decizie de finanțare pentru afacerea ta.

 

Astfel, perioada de finanțare nu poate fi mai scurtă de 12 luni și nu poate depăși 60 de luni. Pentru contractarea autoturismelor, va fi nevoie de un avans minim de 15%, iar valoarea reziduală nu va depăși 20%. De asemenea, este important de precizat că există companii de leasing care acceptă finanțare atât în Euro, cât și în Lei.

 

Vei avea obligația de a încheia o asigurare Full CASCO, fără franciză, prin asiguratori agreați.

 

 

Care sunt avantajele pentru companiile mici?

 

De cele mai multe ori, companiile mici decid să apeleze la un leasing auto, deoarece finanțarea va fi determinată de oportunităţile de creştere. Mai mult, leasingul financiar le va permite să supraviețuiască și să se dezvolte.

 

Prin leasing auto, valoarea adăugată este creată de utilizarea bunului cumpărat. Compania de leasing financiar are drept de proprietate asupra autoturismelor solicitate. Pentru multe companii de leasing din România, dreptul de proprietate reprezintă o garanţie suficientă pentru accesarea finanţării. Acest aspect este un avantaj important pentru companiile mici sau recent înființate care nu dispun de bunuri cu valoare ridicată cu ajutorul cărora să asigure garanția.

 

În concluzie, un contract de leasing auto prezintă avantaje pentru companii, deoarece presupune o birocrație redusă și poate fi obținut mult mai rapid în comparație cu un credit auto. Informează-te în legătură cu toate clauzele contractuale, pentru a stabili dacă acestea sunt sau nu potrivite afacerii tale.  De asemenea, nu uita că poți beneficia de avantaje contractuale personalizate, adaptate nevoilor tale de business.