Cei doi soţi găsiţi spânzuraţi în propria casă, în ziua de Crăciun, consumaseră alcool din belşug. Raportul medicilor legişti arată că Bogdan şi Anda au băut alcool înainte de a se sinucide. Moarea celor doi este însă învăluită în mister întrucât există suspiciunea că femeiea ar fi fost bătută şi apoi ucisă de soţ care ulterior s-a spânzurat.

Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, Carmina Pascal, Anda Maleon avea o alcoolemie de 2,40 mg/l alcool pur în sânge, iar Bogdan Maleon avea 1,70 mg/l alcool pur în sânge. Între cele două sinucideri ar fi trecut două sau trei ore, iar trupurile lor au fost găsite după mai bine de 8 ore de la gest.

Din primele cercetări care s-au efectuat în cursul după-amiezii de ieri (luni – n.r.) şi în această dimineaţă, inclusiv concluziile preliminare ale necropsiei, au fost înlăturate suspiciunile privind uciderea celor două persoane, lipsa semnelor de violenţă şi lipsa oricăror semne de autoapărare pe corpul cadavrelor astfel încât, în acest moment concluzia la care am ajuns este că cele două persoane s-au sinucis la o diferenţă de două-trei ore, decesul intervenind cu aproximativ 8-10 ore înainte de ora la care au fost găsite cadavrele”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Carmina Pascal, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Cadavrele au fost descoperite în mandarda casei lor. Trupul neînsufleţit al Andei Maleon era aşezat pe jos, iar cureaua cu care se spânzurase era pusă lângă cadavru. Tot în aceeaşi cameră, a fost găsit spânzurat şi bărbatul. Trupul lui Bogdan Maleon atârna într-un ştreang făcut tot dintr-o curea de pantalon agăţată de o grindă din lemn, conform unor surse din anchetă. Mai mult, atât Bogdan Maleon şi Anda Maleon erau îmbrăcaţi în pantaloni de blugi, iar el avea o cămaşă, în timp ce ea avea un tricou în partea de sus a corpului.

Se pare că Maleo și-ar fi ucis soția într-un moment de furie.

Presa locală relatează că tragedia ar fi fost provocată de o discuţie dintre cei doi soţi care ar fi plecat de la un apel telefonic primit de femeie. Urmele de pe trupul neînsufleţit al femeii dau de înţeles faptul că Bogdan Maleon a lovit-o puternic apoi a sugrumat-o, iar apoi şi-a pus capăt zilelor, potrivit bzi.ro.

Cei doi soţi ar fi trebuit să fie prezenţi, în ziua de Crăciun, la masă, la rude pe 25 decembrie, în jurul orei 14, iar pentru că nu mai ajungeau, acestea au venit să vadă ce s-a întâmplat.

Bogdan Maleon era profesor universitar la Facultatea de istorie de la Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, era director al Bibliotecii Centrale Universitare Iaşi din 2015, iar înainte fusese director al Muzeului Universităţii.

Trupurile celor doi au fost depuse la cimitirul Petru şi Pavel din Iaşi.