10 pacienți cu infectaţi cu COVID, aflați în stare foarte gravă la Terapie Intensivă la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, au fost arşi de vii, sâmbătă seară în incendiul izbucnit într-un salon al Secţiei ATI.
Pacienţii intubați şi legaţi la aparate, nu au avut nicio şansă să scape cu viaţă din incendiul devastator. Medicul de gardă care a intrat pur și simplu în flăcări pentru a-i salva pe bolnavi, a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului şi a fost dus la un spital din Belgia.
Potrivit ISU, ieri, 14 noiembrie 2020, în jurul orei 19:00, a fost anunțat un incendiu la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț.
În aproximativ 5 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără și degajări mari de fum, la secția ATI, în cele 2 saloane aflate la etajul 2 al spitalului.
Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o salvarea persoanelor surprinse în urma incendiului, din cele două încăperi. Pentru evacuarea de urgență a pacienților, precum și pentru stingerea incendiului, pompierii au acționat simultan, atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât și din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului.
După acrivarea Planului Roșu de Intervenție, echipajele de salvatori au fost suplimentate cu pompieri și resurse medicale de la ISU Neamț, ISU Bacău, ISU Iași și SAJ Neamț, respectiv:
ISU NT:1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD (cu medic)
ISU IS: 2 Autospeciale pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD (cu medic)
ISU BC – 1 Autospecială pentru transport victime multiple
SAJ Neamț- 9 Ambulanțe tip B
Misiunea a fost una dificilă având în vedere numărul mare de persoane aflate la interior, precum și vizibilitatea scăzută din cauza fumului degajat, pompierii militari acționând pentru evacuarea pacienților din cele 2 saloane.
Ulterior acestei operațiuni, s-a constatat decesul celor 8 persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte 8 aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului.
Din nefericire, 2 dintre acestea (deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus) au decedat.
Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau pacienților evacuați și care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamț, s-a luat decizia transferului la Spitalul Modular din Lețcani, Județul Iași. Cele 6 persoane au fost transportate cu 2 autospeciale de transport victime multiple și 2 unități de terapie intensivă mobilă. Totodata precizăm că împreună cu acestea a fost transportată și o altă persoană confirmată pozitiv, aflată la UPU în așteptarea internării la terapie intensivă. Pe toată perioada deplasării, persoanele au beneficiat de asistență medicală acordată de echipaje ale UPU SMURD Iași.
Printre persoanele afectate în urma incendiului se află și medicul de gardă.
În sprijinul lui, s-a luat de urgență măsura transportului cu o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD la aeroportul din Iași, de unde a fost preluat cu o aeronavă militară pusă la dispoziție de Ministerul Apărării Nationale și transportat la Spitalul Floreasca din București.
Totodată, în urma acordului primit de spitalul militar “Regina Astrid” din Bruxelles, medicul urmează a fi transferat în cursul acestei dimineți, cu o aeronavă pusă la dispoziție de MApN.
Asistența și echipamentele medicale necesare transportului pacientului vor fi asigurate de un echipaj aparținând UPU- SMURD București.
Tragedia de la Neamţ aminteşete de incendiul de la Maternitatea Giulești, din august 2010, și cel de la clubul Colectiv, din 2015, când peste 60 de tineri au ars de vii în clubul improvizat într-o fostă fabrică de confecţii din Capitală.