cat costa albirea dentara profesionala

Albirea profesională a dinților e o procedură stomatologică estetică la care apelează din ce în ce mai mulți pacienți care își doresc o îmbunătățire a aspectului danturii lor. Cu toate acestea, tratamentul care presupune albirea dentară a generat controverse și multiple mituri, cum de altfel se întâmplă adesea cu estetica dentară.

Medicul dentist Alexandra Mircea vorbește despre miturile create în jurul albirii dentare și măsura în care acestea se pot adeveri.

Mit 1: Albirea dentară nu funcționează pe dinții foarte îngălbeniți.

  1. Alexandra Mircea: “Într-o oarecare măsură adevărat, pentru că dinții foarte îngălbeniți nu vor putea fi supuși procedurilor de albire acasă; însă albirea dentară profesională poate albi dinții indiferent de colorațiile de care aceștia suferă. Substanțele folosite sunt suficient de puternice pentru a genera efectul dorit, mai ales în completarea echipamentelor profesionale utilizate (lămpi și lasere).”

Mit 2: Efectul albirii dentare este temporar și durează puțin.

  1. Alexandra Mircea: “Efectul variază de la pacient la pacient, pentru că avem tipuri de smalț diferite, obiceiuri diferite și tehnici de igienizare diferite. Cu toate acestea, chiar și în cazul persoanelor care nu au o igienă orală corespunzătoare (ceea ce nu e indicat în niciun caz), efectul e de cel puțin șase luni. Dacă după albirea dentară îți îngrijești corect dinții (periaj dentar de două ori pe zi, acompaniat de apă de gură și ață dentară), efectul albirii dentare profesionale durează până la 3 ani.”

Dinții devin prea albi, iar procedura este destinată doar celor cu un buget foarte ridicat.

  1. Alexandra Mircea: “Poate cel mai cunoscut mit despre albirea dentară vizează nuanța de alb la care se ajunge, care ar fi nenaturală, inestetică, semănând cu „dinții falși”. Albirea profesională nu implică niciun risc de acest fel, pentru că nuanța finală va fi aleasă încă dinaintea procedurii, dintr-o paletă largă de nuanțe de alb; culoarea va fi aleasă alături de medicul stomatolog, care va ști care e nuanța potrivită care contrastează armonios cu fizionomia și tenul tău.

Dinții cu aspect nenatural reprezintă un risc atunci când alegi să îți albești dinții acasă, pentru că substanțele și concentrațiile din produsele pentru albire sunt incerte și nu sunt personalizate nevoilor tale. Cât despre cat costa albirea dentara profesionala, această procedură estetică pornește de la 800 de lei și poate ajunge la 1500 lei, în funcție de tehnicile folosite, însă medicul stomatolog poate decide care e varianta potrivită atât nevoilor, cât și bugetului tău.”

Mit 3: Albirea dinților poate fi efectuată oricui.

  1. Alexandra Mircea: Când vine vorba de pacienții cărora li se poate efectua albirea dentară, e relevant de știut că nu este recomandată albirea dentară în rândul copiilor, pentru că asta le-ar perturba evoluția dinților. Indiferent de vârstă, consultul stomatologic în prealabil este obligatoriu. Un alt criteriu cu rol de ghid în această decizie este sănătatea orală –  albirea dinților poate fi efectuată doar pe o dantură sănătoasă, fără afecțiuni precum parodontoza sau gingivita. Dacă există probleme structurale la nivelul dinților și trebuie corectate și aspecte funcționale pe lângă cele estetice (mușcătura incorectă, formă), o altă variantă de tratament sunt fațetele dentare. Printre avantajele fațetelor dentare se numără calitatea acestora da a modifica forma, lungimea, culoarea și mărimea dinților; ele nu se colorează în timp (deci nu se vor îngălbeni, precum dinții naturali), fiind rezistente și cea mai puțin invazivă procedură dentară care îți schimbă radical dantura.

Mit 4: Lampa cu raze ultraviolete grăbește procesul de albire.

  1. Alexandra Mircea: “American Chemical Society a realizat un studiu în care testează efectul pe care lumina UV îl are asupra dinților, iar rezultatele sunt neutre: razele ultraviolete nu afectează dinții, însă nici nu influențează durata sau gradul de albire al dinților. Lămpile cu ultraviolete devin populare în albirea dentară realizată acasă, însă există variante mai sigure și mai eficiente, cum ar fi pastele de dinți cu efect de albire sau benzile de albire; cu toate acestea, cea mai sigură și garantat eficientă variantă de albire o reprezintă albirea profesională, realizată în cabinetul specialistului.”

Mit 5: Albirea dinților provoacă sensibilitate dentară.

  1. Alexandra Mircea: “Dacă este efectuată corespunzător, albirea dentară nu provoacă sensibilitate dinților tăi; în primele două zile de la efectuarea tratamentului pot apărea senzații de disconfort, însă albirea dentară nu sensibilizează dinții pe termen lung. Efectul de disconfort se estompează în primele zile, iar smalțul danturii tale este în siguranță dacă albirea a fost realizată corect, de medicul stomatolog. Pot apărea sensibilități în cazul albirii dentare efectuate acasă, întocmai pentru că nu e respectat procesul firesc: vizita la stomatolog, analizarea gingiilor, verificarea lucrărilor dentare, înștiințarea în legătură cu posibilele alergii.

Încă din anii 1980 și până în prezent, albirea dentară reprezintă calea sigură către un zâmbet care să îți ofere încredere în tine, însă doar dacă e realizată corespunzător. Deși par la îndemână, soluțiile de albire dentară acasă, precum bicarbonatul de sodiu, nu fac decât să acționeze abraziv asupra smalțului, dezechilibrând flora bacteriană.

O albire dentară corectă și eficientă este doar cea realizată sub supravegherea medicului stomatolog, care poate sau nu opta pentru această soluție de tratament; în unele cazuri, colorațiile dentare ascund patologii ce pot deveni severe, motiv pentru albirea dentară acasă nu va face decât să înrăutățească lucrurile. Dincolo de miturile existe în jurul ei, albirea dentară profesională, realizată în clinicile specializate, nu vine cu efecte secundare, ci doar cu garanția unui zâmbet curat, impecabil, care, dacă e îngrijit corespunzător cu o igienă orală corectă, va fi alături de tine până la 3 ani.