Marina Constantinescu stă de vorbă cu light designerul Ioan Lazăr la ediţia de vineri, 5 iunie, a emisiunii Nocturne. De la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Pentru reuşita unui spectacol sau a unei piese de teatru sunt importanţi trei factori: actorul, scenograful şi lumina”, consideră Ioan Lazăr, invitatul Marinei Constantinescu la Nocturnele de vineri, 5 iunie. Cu har, fantezie şi devotament, light designerul sau maestrul de lumini Ioan Lazăr este un om care şi-a dedicat toată viaţa luminilor la Teatrul Bulandra.

Poveştile pe care invitatul le-a adunat în suflet, după o viaţă dedicată teatrului, trebuia să iasă la lumină, aşa că invitaţia la Nocturne a venit firesc. Vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, vom asculta poveştile lui Nelu Lazăr.

În 1957 a fost adus în teatru de Lucia Sturdza-Bulandra. Avea 19 ani. Lucia Sturdza- Bulandra  i-a spus atunci lui Liviu Ciulei: „Liviule, să ai grijă de băiatul ăsta!”. Iar maestrul Ciulei a făcut întocmai, cei doi având o colaborare care a trecut de graniţa unor simpli colegi de teatru. „Ciulei nu-mi cerea nimic. Eu îl înţelegeam, simţeam ce voia!”, îşi aminteşte Ioan Lazăr.

În teatru (dar nu numai), lumina însoţeşte fiecare personaj, toate visurile unui regizor şi întreg spaţiul scenografului. Lumina este peste tot, chiar şi în umbre. Nelu Lazăr, cum îi spun cei apropiaţi, a fost omul care a acompaniat „cu lumină” munca actorilor şi regizorilor Teatrului Bulandra timp de peste 50 de ani.

„Ştiam, pe dinafară, fiecare mişcare a actorului pe scenă”, mărturiseşte invitatul Marinei Constantinescu, Ioan Lazăr. Cum l-a legat pasiunea pentru munca lui de un loc cu atâta seducţie (Teatrul Bulandra) încât a atras valorile ca un magnet, aflăm la Nocturne, vineri seară. Atunci, telespectatorii TVR au privilegiul de a sta în primul rând la spectacolul vieţii lui Nelu Lazăr în teatru: despre pionieratul light designului de astăzi, despre cum se punea lumina manual şi despre cum se „ţesea” povestea din „mânuirea” luminilor de către Ioan Lazăr.

Valoarea unui spectacol de teatru este strâns legată şi de oamenii din spatele scenei, de talentul şi de munca lor. La Nocturne de vineri, 5 iunie, vom cunoaşte un astfel de profesionist: Ioan Lazăr.

Nocturne - Ioan Lazar