Cercetătorii americani de la Universitatea Cardiff au reuşit descoperirea secolului. Au găsit o celulă în sistemul imunitar ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului.

Savanţii au descoperit, prin teste de laborator, o metodă de a anihila cancerul de prostată, sân şi plămâni, între altele.

Sistemul imunitar este forma de apărare naturală a organismului uman împotriva infecţiilor, dar atacă şi celulele canceroase.

Ei au găsit o celulă T în sânge. Aceasta este o celulă imună care poate scana corpul pentru a determina dacă există o ameninţare ce trebuie eliminată. Diferenţa este că această celulă poate ataca un spectru larg de cancere.

„Există, astfel, şansa de a trata orice pacient. Înainte, nimeni nu credea că asta poate fi posibil. Sporeşte şansele pentru un tratament împotriva tuturor cancerelor. Un singur tip de celulă T care poate fi capabilă să distrugă multe tipuri de cancere”, a declarat profesorul Andrew Sewell pentru BBC.

Celulele T au „receptori” care le permit „să vadă” la nivel chimic. Este foarte important că ele lasă ţesuturile normale neatinse.

Receptorul acestei celule T interacţionează cu molecula MR1, care se află pe suprafaţa fiecărei celule din corpul uman. Este crezut că MR1 marchează sistemului imunitar metabolismul denaturat din celula canceroasă.

„Suntem primii care descriu o celulă T care găseşte MR1 în celulele canceroase. Asta nu a mai fost făcut până acum”, a spus cercetătorul Garry Dolton.

Tratamente pentru cancer cu celule T există deja, iar dezvoltarea imunoterapiei a cunoscut una dintre cele mai importante avansări în domeniu.

Cercetătorii spun că receptorul acestei celule T ar putea duce la un tratament universal al cancerului.

Medicul Silvia Coman, pacient oncologic, susţine că acest tratament ar fi greu accesibil şi foarte costisitor.

Celulele descoperite pot să identifice un anumit tip de proteină care este specific tuturor tipurilor de cancer. Aceasta este noutatea, practic. Celulele canceroase transmit un semnal, apare o tulburare de metabolism care este recunoscută această proteină MR1, care la rândul ei este recunoscută de receptorul exprimat de celula T. Acesta este mecanismul prin care este identificată celula malignă și apoi distrusă. Sunt tratamente în general extrem de costisitoare, nu se fac în foarte multe centre, până o să ajungem noi să avem măcar la nivel de studiu clinic un astfel de tratament în România mai durează mult.”, a spus Coman la Digi24.