Specialiştii în epidemiologie au făcut o descoperire şocantă despre coronavirus care răstoarnă toate calculele. Se pare că virusul este mai rezistent decât se credea iniţial.

Cel mai recent studiu făcut de epidemiologi, arată faptul că virusul din China trăiește în organismul uman timp de 37 de zile. Studiul a fost efectuat pe pacienți cărora li s-au administrat tratamente antivirale, care nu au reușit, însă, să scurteze viața virusului.

Coronavirusul poate trăi în tractul respirator al persoanelor infectate mai mult de 5 săptămâni, se arată într-un studiu. Aceasta este concluzia unei echipe formată din 19 medici, care au analizat datele medicale a 191 pacienți chinezi (135 de la Spitalul Jinyintan și 56 de la Spitalul Pulmonar Wuhan).

Medicii au observat că virusul a rezistat timp de 19 zile în organismul persoanelor cu boală severă, iar în organismul pacienților critici, timp de 24 de zile. În medie, în cazul persoanelor vindecate și externate din spital, virusul a rezistat timp de aproximativ 20 de zile. În rândul pacienților care au decedat, virusul a fost detectat în tractul respirator până în momentul morții, scrie cbsnews.com.

În ciuda faptului că, în cazul pacienților cu simptome ușoare, virusul a fost prezent în organism timp de minimum 8 zile, există cazuri în care acesta a persistat timp de 37 de zile.

Raportul medical a apărut zilele trecute în revista medicală Lancet.