Chinezii au reuşit pentru prima dată în istorie, teleportarea unei particule de pe Pământ în spațiu. Astfel că până la teleprotarea oamenilor nu mai este decât un pas.

O echipă de 32 de cercetători a anunțat că a reușit să teleporteze o particulă de la Ngari, până la satelitul Micius din spațiu, pe o distanță de 1400 de kilometri. Recordul anterior, reuşit în 2015, era de aproximativ 100 de kilometri.

Teleportarea cuantică se referă la transferul instantaneu al unei stări cuantice, sau a unui bit de informație cuantică, de la o particulă la alta, de-a lungul unei anumite distanțe.

Pentru ca această teleportare să fie posibilă, două sau mai multe particule trebuie să fie legate. În fizica cuantică, asta înseamnă că cele două sunt aceeași particulă, chiar dacă există în locuri diferite. Dacă una are o anumită polarizare, și cealaltă va oferi aceeași măsurătoare, chiar dacă sunt despărțite de distanțe uriașe.

Abilitatea de a teleporta stări cuantice este extrem de importantă pentru calculatoarele cuantice, deoarece două particule legate pot lucra ca o parolă pentru distribuirea de informații criptate, spre exemplu.

Experimentul chinezilor este de admirat, deoarece două particule legate pot fi separate chiar și de întregul univers, chiar dacă în practică asta e mai dificil. Mediile standard de transfer ale fotonilor, cum ar fi cablurile de fibră optică, ajung să îi comaseze pe aceștia și să strice eventualele legături.

Chiar și trimiterea lor în spațiu e dificilă. Transmițătorul trebuie să fie suficient de precis încât să treacă peste distorsiunile atmosferice și să lanseze particula către satelit. În plus, receiverul de pe satelit trebuie să fie suficient de sensibil încât să detecteze particula, atunci când sosește, scrie inverse.com.

Chinezii au reușit asta de șase ori. De fiecare dată, două particule erau legate pe Pământ, iar una era trimisă în spațiu. Astfel, chinezii au făcut un pas uriaș în ceea ce privește cercetările în domeniul comunicațiilor cuantice.

În 2015, oamenii de știință au reușit să teleporteze fotoni de-a lungul unor cabluri de fibră optică la distanța de 102 kilometri, de peste 4 ori mai mult decât precedentul record. Potrivit experţilor, reușita poate deschide calea spre un internet cuantic al viitorului, mult mai sigur și mai rapid, informează Live Science.

Teleportarea cuantică se bazează pe natura, de cele mai multe ori bizară, a fenomenelor cuantice, constând în faptul că oricare dintre particulele fundamentale de materie care compun Universul poate exista concomitent în două sau mai multe locuri. Mai exact, teleportarea cuantică este legată de fenomenul de „entanglement” cuantic — în care stările cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sunt „cuplate” între ele, indiferent de distanța la care se află respectivele obiecte sau particule. Oamenii de știință nu pot cunoaște starea unei astfel de particule până nu o măsoară direct, dar, cum ea se află într-o relație de „enanglement” cuantic cu o altă particulă, măsurarea uneia duce la determinarea instantanee și a stării celeilalte.

Evident că fizicienii nu pot (încă) transporta instantaneu materie dintr-un loc în altul, dar ei pot folosi teleportarea cuantică pentru a transmite informații. Într-un experiment recent, cercetători de la National Institute of Standards and Technology (NIST) au reușit să teleporteze fotoni mai departe decât până acum printr-un cablu de fibră optică.