Dermatita atopică şi influenţa acesteia

Dermatita atopică duce la inflamaţii, roşeaţă, uscăciune şi mâncărimi ale pielii. Aceasta este de fapt un tip de eczemă la nivelul pielii care apare mai ales în timpul copilăriei.

Ce anume reprezintă această afecţiune atât de des întâlnită la copii? Se poate spune că este caracterizată prin inflamarea ţesuturilor exterioare ale pielii, prin uscăciune, mâncărimi, dar şi exfoliere la nivelul acesteia. Poate rezulta câteodată în urma expunerii la anumiţi factori iritanţi sau la diferiţi alergeni. Până şi consumul unor anumite tipuri de alimente poate declanşa această eczemă neplăcută.

Copiii şi afecţiunile pielii

Şi totuşi, cei mici sunt cel mai adesea predispuşi a fi afectaţi de o asemenea boală a copilăriei. Pentru unii, afecţiunea poate trece la o anumită vârstă, dar pentru alţii situaţia stă altfel: poate persista chiar şi în perioada maturităţii. Chiar dacă există unele cauze principale ale apariţiei dermatitei atopice, simptomele pot varia de la o persoană la alta. Se poate observa cel mai adesea la oamenii cu o istorie mai puţin sănătoasă a familiei. Dacă în trecut a fost vorba de alergii de orice fel, de astm sau de febră, atunci şi viitorul poate suna la fel de rău.

Dermatita atopică nu iartă nicio zonă a corpului. Poate apărea pe mâini, picioare, pe faţă, piept, gât, şi chiar şi la încheieturi. Simptomele acestei afecţiuni se pot asemăna în mare parte cu cele care apar în cazul altei afecţiuni a pielii: psoriazisul. Cele mai observate şi mai evidente semne ale apariţiei acestei erupţii la nivelul pielii ţin de mâncărimi severe în zona afectată, exfolierea pielii în mod repetat, pigmentarea acesteia, înroşire şi inflamare, dar şi bubiţe de culoare roşie. Cei care suferă de dermatită atopică sunt mult mai predispuşi a dezvolta alte infecţii ale pielii cauzate de o bacterie numită Staphylococcus Aureus. O recomandare în acest sens poate fi de a se evita scărpinarea sau decojirea pielii de către cel care suferă de afecţiune, pentru că poate duce la efecte şi mai grave.

Tratamente alternative sau prevenţie

Din păcate, se pare că nu există un tratament exact pentru acest tip de dermatită. Pot fi folosite creme speciale şi soluţii care să trateze zonele afectate, însă rezultatele nu vor fi pentru totdeauna. Cel mai bine este a se citi cărţi de specialitate online pe tema
dermatita atopica” şi de a se consulta medici dermatologi cu privire la această problemă a pielii. Pe lângă folosirea loţiunilor şi cremelor împotriva dermatitei atopice, se mai poate trece şi la fototerapie. Însă, folosinţa îndelungată a unui astfel de proces poate duce la creşterea riscului de îmbătrânire prematură şi a cancerului de piele.

Cel mai bine este însă de a se identifica factorii care duc la apariţia dermatitei atopice. Trebuie evitate săpunurile dure pline de agenţi chimici din comerţ, deoarece acestea pot usca pielea şi astfel poate creşte severitatea simptomelor afecţiunii pielii. Pielea trebuie menţinută în permanenţă bine hidratată, aşa cum se recomandă de către specialişti. De asemenea, de evitat sunt băile şi duşurile lungi şi fierbinţi. Însă, pe de altă parte, umidificatoarele de aer pot fi utilizate pentru prevenirea uscării pielii atât de frecvent.

Cel mai bine pentru a limita agravarea simptomelor dermatitei atopice, este de a discuta cu medicul dermatolog pentru a se găsi cea mai potrivită soluţie, personalizată fiecărui pacient în parte.