Ordonanța Grindeanu a dat start la demisii pe bandă rulantă în Partidul Social Democrat și chiar în ALDE. Situația tensionată din ultimele zile, în care sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva deciziilor Guvernului, nu a rămas fără ecou în interiorul partidelor aflate la putere. 

Iată lista cu principalii demisionari din PSD și ALDE.

Aurelia Cristea, fost deputat PSD de Cluj și ministru în Guvernul Ponta, și-a dat demisia din PSD, acuzând actuala conducere că este un grup infracțional organizat.

Florin Jianu, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, a demisionat din Guvern, spunând că așa îi dictează conștiința și nu poate gira acțiuni pe care nu le împărtășește.

Ovidiu Mălăncrăvean, primarul municipiului Sighișoara, și-a dat demisia din această funcție, invocând motive personale, însă apropiații săi afirmă că cauza reală este legată de ordonanța Guvernului și protestele de stradă.

Ciprian Necula, fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, a anunțat că și-a dat demisia din PSD, întrucât nu se mai regăsește ideologic în acest partid.

Daniel Șandru, secretar de stat și coordonatorul Departamentului CENTENAR din cadrul Guvernului, s-a retras din Guvern și a anunțat că va fi în stradă, alături de demonstranți.

Oana Schmidt – Hăineală, procuror, a demisionat din funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției, în urma presiunilor foarte mari din ultima perioadă, fiind implicată direct în scandalul ordonanței emise la ceas de seară.

Valentin Cristian Lupşa, Secretarul-general PSD Reșița, a demisionat din partid în semn de protest față de adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea Codului Penal, afirmând că nu mai vrea să fie părtaș la construcția unui sistem bolnav.

Vladimir Petruț, primarul orașului Cavnic, a demisionat din toate funcțiile deținute în PSD și s-a declarat împotriva ordonanței de urgență date de Guvern.

Adrian Ionuț Gâdea, deputat PSD de Teleorman, și-a dat demisia din Parlament, fără a-și motiva decizia.

Constantin Pitorac, fostul primar al oraşului Flămânzi din Botoșani, a demisionat din cadrul organizaţiei judeţene a PSD, în semn de protest faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind graţierea.

Călin Andrei Tuns, fost consilier judetean PSD din Maramureș, și-a anunțat plecarea din partid, zicând că nu-l mai reprezintă deciziile actualei conduceri.

Mihai Chirică, primarul Iașiului, a cerut demisia Ministrului Justiției, Florin Iordache și s-a arătat nemulțumit de deciziile recente ale liderilor partidului.

Răzvan Rotaru, deputat PSD de Botoșani, a declarat că e de acord cu protestele anti-guvernamentale din ultimele două zile, el afirmând şi că decizia Guvernului Grindeanu de modificare a codurilor penale ‘nu este cea mai bună’ şi că a afectat imaginea partidului.

Robert Paskuj, președintele organizației municipale ALDE din Sibiu și-a anunțaț și el demisia, exprimându-și totodată solidaritatea cu manifestanții și dezacordul față de deciziile luate de liderii partidului.

Dan Maier, vicepreşedintele organizaţiei locale ALDE Floreşti, şi-a dat demisia din funcţia de conducere şi din partid; de asemenea, el va părăsi şi Consiliul Local al celei mai mari comune din România, spunând că nu se mai regăsește în ceea ce se întâmplă acum la București.

Ovidiu Ganț, deputat al Forumului Democrat German din România (FDGR), a demisionat din funcţia de vicelider al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale și a anunțat că va vota împotriva proiectului de lege privind grațierea.

Sorina Pintea a anunțat că demisionează din Parlament și optează pentru funcţia de manager al Spitalului Judeţean din Baia Mare.

Ziua de 4 februarie 2017 reprezintă data limită în care trebuie să optez pentru demnitatea de parlamentar sau pentru poziţia de manager al Spitalului Judeţean «Dr. Constantin Opriş» Baia Mare. Recunosc că nu a fost o decizie uşoară, iar în hotărârea mea m-am consultat în primul rând cu membrii familiei, cărora doresc să le mulţumesc încă o dată că mi-au fost alături în tot acest timp, Optez pentru funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, poziţie care îmi permite să ajut mai mult Maramureşul şi maramureşenii şi îmi conferă posibilitatea de a continua proiectele mari demarate la nivelul unităţii medicale, renuntand la calitatea de senator al Romaniei”, a anunţat Sorina Pintea pe pagina sa de Facebook.