Vicepremierul Raluca Turcan a făcut declaraţii halucinante cu privire la situaţia din învâţământul românesc în contextul pandemiei de coronavirus. Vicepreşedintele PNL a delcarat la RFI că se ia în calcul repetarea anului şcolar. Declaraţia lui Turcan a scandalizat liderii de sindicat şi reprezentanţii asociaţiilor elevilor şi păriniţilor.

Raluca Turcan a spus că sunt în lucru trei scenarii în privința anului școlar, în contextul coronavirusului: evaluările au loc conform calendarului inițial, evaluările sunt decalate sau anul școlar va fi repetat.

”Am solicitat o analiză din partea Ministerului Educației, tocmai pentru a vedea cum se desfășoară educația online și în baza programelor speciale create în parteneriat cu TVR pe educația copiilor. Plecăm de la principiul că nici o evaluare nu poate să fie în afara materiei predate. Dacă efectele predării online vom vedea că ating toate segmentele sociale, pentru că evident, România are și segmente extrem de vulnerabile, unde accesul la Internet este îngrădit, unde inclusiv accesul la televiziune este deficitar, vom vedea în funcție de aceste evaluări cum vom proceda cu anul școlar. Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția. toate scenariile sunt posibile, nu există o țară în care să nu fie luate în considerare toate scenariile”, a delcarat Raluca Turcan la RFI.

Sindicatele spun că scenariul înghețării anului școlar nu poate fi luat în calcul.

„Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ solicită membrilor Guvernului să evite a mai da declarații alarmiste referitoare la sistemul de învățământ. Având în vedere starea de urgență, soluțiile trebuie gândite și discutate înainte de a fi prezentate publicului larg. „Le cer tuturor politicienilor să dea dovadă de responsabilitate în declarații. Astfel de scenarii trebuie făcute de specialiștii în educație și discutate cu partenerii sociali – profesori, părinți, elevi – înainte de fi prezentate în mass-media. Noi suntem într-o permanentă comunicare cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și până acum nu s-a discutat despre o posibilă repetare a anului școlar. În condițiile în care cadrele didactice, părinții și elevii depun eforturi prin activități de predare on-line pentru a depăși această criză, astfel de declarații, precum cea de astăzi, nu fac decât rău“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“. Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ consideră că la ora actuală nu se poate pune problema repetării anului școlar”, transmite Dragoş Constantin Neacşu.

România se află în stare de urgenţă până pe 15 aprilie, ca urmare a pandemiei de coronavirus, iar şcolile sunt închise. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie a delcarat că este posibilă o prelungire a suspendării cursurilor până la finalul lunii aprilie.