Noul Preşedinte al Republicii Moldova, Iogor Dodon face declaraţii scandaloase la adresa României. Aflat în vizită oficială la Moscova, Dodon a declarat la întrevederea cu Putin că jumătate din teritoriul actual al României este defapt al Republici Moldova.

Igor Dodon, cel care a înlocuit pe site+ul oficial al Administraţiei Prezidenţiale, limba română cu limba moldovenească, susţine acum că România a furat teritoriul Republici Moldova.

Vladimir Putin, i-a dăruit președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu ocazia primei vizite a acestuia la Moscova, o hartă a Moldovei „istorice”, cea de după Pacea de la București din 1812, pe care Dodon a prezentat-o presei ruse într-o conferință de presă susținută marți după întrevederea cu liderul de la Kremlin, informează TASS și presa de la Chișinău.

Dodon le-a spus jurnaliștilor ruși că „jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc”.

Harta Moldovei istorice etalată de Dodon a fost întocmită în secolul al XVIII-lea de către cartograful italian Bartolomeo Borghi, după războiul ruso-turc din 1806-1812.

În cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul agenției de presă TASS, Dodon și-a exprimat regretul că în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întreg teritoriul Moldovei, ci s-a oprit la Prut.

Dacă Imperiul Rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită”, a spus el.

Dodon a declarat la Moscova că nu are intenția de a pune „un gard de fier” pe râul Prut și a subliniat că programele umanitare pe care Republica Moldova le are cu România sunt benefice și nu ar trebui să li se pună capăt.

Potrivit lui Dodon, Chișinăul și Bucureștiul au „o singură problemă: încercările de unire a Republicii Moldova cu România”.

Atunci când România declară la nivel politic că trebuie lichidată statalitatea Republicii Moldova, vom riposta. În România sunt interzise organizațiile care au încercat să facă propagandă cu privire la faptul că o parte din teritoriul românesc înseamnă Ungaria, altă parte — Moldova. Și atunci, de ce la voi acest lucru este interzis, iar la noi nu? La începutul anului trecut i-am scris o scrisoare deschisă președintelui României (Klaus Iohannis), rugându-l să explice poziția pe marginea acestei probleme și nu am primit un răspuns. De aceea, ei (România) nu vor să semneze acordul privind frontierele. Ei spun adesea că au recunoscut primii independența Republicii Moldova. De ce atunci nu semnați acordul privind granițele? Vom insista asupra acestei probleme”, a spus Dodon.

Dacă vrei să refacem România Mare și Republica Moldova să facă parte din nou din actuala Românie, alătură-te proiectului Noua Românie. Înscrie-te și împreună să refacem granița străbună.

Urmărește pe facebook, acțiunile Noua Românie.