Procurorul General al României, Augustin Lazăr se opune legii amnistiei și grațierii pe motiv că nu e nevoie de o astfel de lege în România. În plus, cât privește legea răspunderii magistraților și monitorizarea MCV, Augustin Lazăr spune că nu e nevoie și că mai bine să fie monitorizați politicienii.

Procurorul General a făcut declaraţii luni, după întâlnirea de la Ministerul Justiţiei Florin Iordache.

„Nu este necesară nicio lege a graţierii şi a amnistiei, fiindcă noi trebuie să combatem criminalitatea, noi avem nişte priorităţi de a combate corupţia, de a recupera bunurile care au fost însuşite de infractori şi alte asemenea chestiuni care sunt de natura exercitării acţiunii penale şi pentru care procurorii sunt plătiţi”, a declarat Procurorul General.

În privința modificării codului penal, Augustin Lazăr a spus: A fost o discuţie despre faptul că o anumită legislaţie ar necesita elemente de clarificare. Spre exemplu, textul de lege care priveşte conflictul de interese. Textul de lege a fost declarat neconstituţional cu referire la raporturile comerciale. Eu sunt de acord că acea chestiune a raporturilor comerciale trebuie lămurită, dar este o chestiune foarte redusă şi poate fi cu uşurinţă clarificată. În rest, textul de lege este unul foarte bun, inspirat după legislaţia franceză.

Procurorul General, cu referire la mecanismul MCV, a spus că nu mai e necesară monitorizarea magistraților ci a politicienilor.

“O monitorizare a magistraţilor nu ar mai fi necesară, dar ar fi necesară o monitorizare a politicienilor. Magistraţii îşi fac datoria şi probabil că există anumite persoane care ar dori să îşi pună în practică agenda lor şi nu ar avea nevoie de o chestiune care să îi încurce, cum ar fi mecanismul MCV”, a spus Augustin Lazăr.