Viața financiară a tinerilor de acum este total diferită de cea a părinților lor la aceeași vârstă din cauza diferenței de sistem politic și social. Prin urmare, sfaturile pe care le primim de la părinți despre cum ar trebui să investim și cum să economisim, probabil, nu se aplică. De asemenea, pe timpul părinților noștri nu existau la fel de multe oportunități de creditare și nici atâtea instituții bancare cum sunt acum.

Spre exemplu, poți găsi bani aici (dinero aqui) dar poți să îți calculezi și ratele în funcție de creditul pe care ți-l dorești. Lumea s-a schimbat mult de când părinții noștri începeau o familie, prin urmare, nu au fost puși în fața problemelor pe care tinerii le au acum.

Împrumuturi și datorii

Cândva, tinerii primeau locuințe de la stat, iar salariul le ajungea să meargă în vacanțe exotice. Acum, lucrurile sunt puțin diferite pentru că fără un împrumut nu poți face nicio investiție substanțială. Desigur, există diferite planuri de returnare și chiar programe naționale pentru cei care vor să împrumute bani, însă, aceștia trebuie returnați chiar și atunci când investiția este garantată de stat. Prin urmare, părinții noștri nu au trebuit să se gândească la cum returnează datorii foarte mari. Din acest motiv clivajul dintre generații este mai mare, iar cei tineri sunt, deocamdată, mai reticenți să facă investiții majore.

Asigurări

România, spre deosebire de alte state, oferă asigurări de sănătate, șomaj și pensie de stat. Însă, pentru că sistemul economic este diferit, tinerii au nevoie de asigurări private pentru a avea acces la unele servicii. Spre exemplu, o asigurare de sănătate plătește pentru anumite analize pe care statul nu le decontează. Mai mult, asiguratorul te obligă să faci controlul medical periodic, lucru pe care tinerii fără asigurare privată nu îl fac decât atunci când se îmbolnăvesc. Și asigurările de șomaj și de pensii au avantajele lor, deoarece ești acoperit atunci când îți pierzi locul de muncă sau ieși la pensie. Asigurările pentru mașină sau de viață sunt alte cheltuieli la care tinerii sunt supuși, fără să ia în considerare că sunt de fapt, o investiție în viitorul lor.

Economii și pensie privată

Acum 30 de ani te duceai la CEC pentru a depune economiile, pe care le puteai retrage când îți doreai, și primeai o dobândă generoasă. Acum, dobânzile sunt variabile și trebuie să plătești comisioane de administrare, iar dacă retragi banii înainte de termen ești penalizat. Tot acum 30 de ani nici nu se punea problema că se va ajunge într-un punct în care statul nu poate înapoia banii de asigurare de pensie pe care i-ai cotizat din salariu în perioada în care ai fost activ pe piața muncii și că va mări vârsta de pensionare. Acum că știm toate lucrurile acestea, suntem dispuși să plătim 1-2 pensii private pentru a ne asigura că atunci când vom îmbătrâni, vom avea din ce trăi.

În concluzie, cea mai mare greșeală pe care o pot face tinerii din ziua de azi este să aștepte. Trebuie să începi să investești din tinerețe și să îți managerizi banii. Dacă ai făcut câteva greșeli financiare, le poți corecta cu un împrumut de pe acest site (sitio web). Tinerii trebuie să își asume responsabilitatea și pentru situația financiară actuală dar și pentru cea viitoare.