Președintele Rusiei, Vladimir Putin face o mișcare bombă după ce Armata Statelor Unite a bombardat Siria. Moscova a suspendat acordul cu Washingtonul privind prevenirea incidentelor aeriene.

Trump a ordonat joi noaptea un atac militar asupra unei baze aeriene din Siria ca răspuns la atacul cu arme chimice pentru care Washingtonul învinovățește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad, liderul de la Casa Albă declarând că a acționat astfel în „interesul național vital al Americii”.

Statele Unite și Rusia au semnat în octombrie 2015 un memorandum pentru a evita eventuale incidente între avioanele de luptă ale celor două țări în spațiul aerian al Siriei. Documentul includea reguli specifice ce trebuiau urmate de echipajele de zbor în Siria. În plus, memorandumul prevedea stabilirea unor linii de comunicație între comandamentele din regiune ale celor două țări.

Acordul conținea un număr mare de reglementări și de restricții vizând evitarea incidentelor între avioanele militare ruse și americane care efectuează operațiuni diferite în Siria, împotriva grupării Stat Islamic.

Într-un interviu ăentri Reuters, Michelle Howard, care conduce forțele navale ale SUA în Europa și Africa și comandamentul militar al NATO de la Napoli, a subliniat că armata rusă și-a intensificat operațiunile navale în ultimii ani, deși flota militară a Rusiei este mai redusă ca dimensiuni față de cea a fostei Uniuni Sovietice.

Michelle Howard și-a susținut afirmația dând ca exemple trimiterea portavionului Amiral Kuznețov în Marea Mediterană, intensificarea activității de patrulare în Atlanticul de Nord și în regiunea Arctică, deplasările de submarine în Marea Neagră și desfășurarea semnificativă de submarine ruse în afara zonelor limitrofe Rusiei.

„Rusia are o marină militară globală, înțeleg acest lucru, dar activitatea în acest teatru de operațiuni a sporit substanțial în ultimii ani”, a insistat Michelle Howard.

În acest context că există riscul ca statele membre ale NATO să-și concentreze atenția pe zonele aflate în proximitatea lor și astfel să neglijeze operațiunile desfășurate de armata rusă în alte spații.

Michelle Howard a mai remarcat faptul că manevrele navale ale armatei ruse sunt sincronizate cu atacurile cibernetice tot mai persistente venite dinspre Rusia și cu incursiunile periculoase ale avioanelor militare ruse în apropierea navelor armatei americane sau ale altor state membre NATO.

SUA au atacat Siria joi spre vinei noapte, ca răspuns la atacul chimic în care au murit 86 de persoane. 59 de rachete Tomahawk au fost lansate asupra bazei aeriene de unde a pornit atacul chimic de marți. Donald Trump a confirmat vineri dimineață operațiunea. Armata rusă a fost notificată îanintea atacului pe care Damascul la catalogat ca fiind o „agresiune”.