Gest fără precedent în istoria României. Klaus Iohannis se pregătește să blocheze Declarația de la Roma din 25 martie, dacă aceasta prevede o Uniune Europeană cu două viteze. 

Anunțul cu privire la blocarea declarației de la Roma, vine din partea consilierului prezidenţial pe politică externă al lui Klaus Iohannis, Leonard Orban, potrivit Evenimentului Zilei.

Întrebat dacă România va semna documentul, în cazul în care va face referire la o Europă pe mai multe viteze, Orban a atras atenţia că există un mandat clar al ţării noastre de a nu avea astfel de exprimări în textul Declaraţiei. În cazul în care nu se ajunge la o variantă de compromis, Orban nu a exclus varianta ca România să nu semneze textul.

„Nu vreau să anticipez această decizie. Este una foarte grea. A bloca adoptarea unei asemenea declaraţii este un gest care nu numai că are o semnificaţie importantă din punct de vedere a imaginii, dar inclusiv poate să atragă consecinţe puternic negative. Toate opţiunile sunt pe masă. Nu excludem nici această chestiune, dar mandatul e să negociem”, a spus Leonard Orban.

Iohannis a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului European, că a explicat liderilor UE că o Europă cu mai multe viteze nu este o soluţie bună şi că, „in extremis”, ar putea duce la scindarea Uniunii.

Faptul că acum ne mişcăm cu viteze diferite nu înseamnă că ne dorim la infinit să ne mişcăm tot cu viteze diferite. (…) Apar anumite temeri, în naţiunile industrializate, ţările care au un nivel de trai mai ridicat, evident apare temerea că vor dispărea locuri de muncă fiindcă salariile sunt mai mici în Europa de Est, apar temeri că vor avea pierderi din industria serviciilor. Iar în Est apare temerea profundă că oamenii vor fi lăsaţi în urmă”, a spus Iohannis.