Ungaria a luat o decizie care afectează grav românii. Nicio mașină nu mai circulă în Budapesta dacă poluează. Drept urmare, toți românii care nu dețin o mașină încadrată în clasa de poluare 0, 1, 2, 3, 4 sau nu sunt încadrate în nicio clasă, nu vor avea voie să intre în Budapesta.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească pe teritoriul Ungariei că primarul general al Budapestei a dispus ca, începând de luni, să fie interzisă circulația vehiculelor în oraș care sunt încadrate în clasa de poluare 0, 1, 2, 3, 4 sau nu sunt încadrate în nicio clasă.

Aceste restricții se aplică zilnic, în intervalul orar 06,00 — 22,00, până la anunțarea unor noi măsuri, arată MAE, într-un comunicat.

Aceste restricții nu se aplică pe segmentele drumului expres M0 care tranzitează zona administrativă a Budapestei, pe segmentul de drum dintre limita zonei administrative a Budapestei — Drumul Nagykovacsi — Drumul Szépjuhászné — Drumul Budakeszi — limita zonei administrative a Budapestei, respectiv limita zonei administrative a Budapestei — Drumul Nagykovácsi — strada Nagyrét — Drumul Máriaremete — Drumul Hidegkúti — limita zonei administrative a Budapestei.

În cazul încălcării acestor reglementări, pentru conducătorul auto se consideră că a săvârșit o contravenție. Poliția verifică respectarea acestor măsuri de restricționare a circulației vehiculelor. În caz de încălcare a prevederilor legale, se poate aplica o amendă de până la 150.000 de forinți (aproximativ 500 de euro), arată sursa citată.

Aceste restricții nu se aplică autoturismelor îndreptățite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, vehiculelor care efectuează transport în comun, taxiurilor, mașinilor care transportă bolnavi, vehiculelor medicilor, ale celor care îndeplinesc sarcini publice, transportă alimente, respectiv vehiculelor de depanare sau de transport vehicule care au girofare galbene.

Totodată, în această categorie de excepție se încadrează și vehiculele diplomaților, militare, cele care transportă persoane cu handicap locomotor și carele TV.

Cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta +3613847689, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.