Klaus Iohanis a luat o decizie care ia prin surprindere milioane de români. Actualul Preşedinte al României nu va mai candida în 2019 pentru un nou mandat, potrivit hotnews.ro care spune faptul că Iohannis se pregăteşte să devină Preşedintele Consilului European, un fel de Preşedinte al Uniunii Europene.

Mişcare spectaculoasă pe scena politică românească. Iohannis nu mai vrea încă un mandat de Preşedinte al României. Iohannis vrea să devină Preşedintele Consiliului European, funcţie deţinută în prezent de Donald Tusk, fost premier al Poloniei, sutin mai multe surse politice consultate de HotNews.ro.

Dacă Michel Barnier, negociatorul șef al Comisiei Europene pentru Brexit, va ajunge șeful Comisiei Europene în 2019, cele mai mari șanse la șefia Consiliului European are Klaus Iohannis”, au explicat sursele citate.

Aceste două poziții sunt de regulă negociate politic din timp iar rezultatul final al acestor negocieri politice ar putea fi cunoscut undeva la începutul anului viitor, au mai explicat pentru HotNews.ro sursele citate.

Mandatul lui Donald Tusk expiră în decembrie 2019. Mandatul președintelui Consiliului European este de 2 ani jumate cu o prelungire aproape automată pentru al doilea mandat. Donald Tusk este președinte al Consiliului European din decembrie 2014.

România ar urmă să preia din ianuarie 2019 președinția UE, un alt posibil atu în favoarea candidaturii lui Iohannis la șefia Consiliului European.

Președinții Consiliului European se aleg dintre foștii șefi de stat sau de guvern din UE.

Modalitatea de alegere este una consensuală și negociată politic în prealabil. Există de regulă o singură candidatura agreată la finalul negocierilor care este ulterior votată de membrii Consiliului.

Președintele Consiliului European acționează ca un mediator între cei 27 de președinți și premieri, rolul lui putând fi determinant pentru găsirea consensului pe cele mai controversate dosare.