Gata, e oficial, Guvernul a adoptat ordonanța care grațiază circa 4000 de deținuți. Ministrul Justiției, Florin Iordache a anunțat marți seară într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria, că Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanța de urgență cu privire la grațierea colectivă.

În ciuda solicitării lui Klaus Iohannis și a protestelor masive din ultimele săptămâni, Guvernul Grindeanu a adoptat marți seară, ordonanța privind grațierea și ordonața privind modificarea codului penal.

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO și în acest sens am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor”, a declarat Florin Iordache la Palatul Victoria.

Florin Iordache a precizat că a fost adoptată ordonanța privind grațierea pentru ca România să evite decizia pilot a CEDO prin care s-ar aplica despăgubiri de 80 de milioane de euro pe an.

Ministrul Justiției a anunțat că nu vor fi grațiați criminalii, violatorii și cei condamnați pentru fapte de violență, recidiviștii și cei condamnați pentru fapte de corupție.

Ce este sub 200,000 de lei, paguba se recuperează și nu se mai sancționează penal. Acest lucru ne-a recomandat și Curtea”, a spus Ministrul Justiției.

Florin Iordache a spus că nu a fost dezincriminat abuzul în serviciu.

Ministrul a mai spus că se vor construi și două noi penitenciare, de câte 1000 de locuri, unul la Caracal în județul Olt și altul la Berceni în județul Prahova.

Și codul penal a fost modificat tot prin ordonanță de urgență pentru a pune legea în acord cu deciziile CCR.