Donald Trump se răzbună crunt pe ONU după votul de săptămâna trecută cu privire la decizia SUA de a recunoaşte Ierusalim drept Capitala Israelului. Preşedintele SUA a decis să taie drastic bugetul pentru Organizaţia Naţiunilor Unite.

Trump trece la represalii împotriva ONU după ce 128 de state membre au votat o rezoluţie împotriva sa după decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala statului Israel.

Bugetul pentru anul 2018-2019, alocat ONU, va fi redus cu aproximativ 285 de milioane de dolari, limitând de asemenea şi personalul american la Naţiunile Unite, relatează site-ul cotidianului The Independent.

Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, a afirmat că „ineficienţa şi cheltuielile exagerate ale alianţei sunt binecunoscute”.

Nu vom mai lăsa generozitatea poporului american să fie abuzată şi necontrolată. Cât timp suntem mulţumiţi de negocierile bugetului pentru anul acesta, fiţi siguri că vom continua să aplicăm metode care să intensificie eficienţa ONU, în timp ce ne vom apăra propriile interese „, a declarat Nikki Haley.

Donald Trump a ameninţat iniţial miercuri că va dispune reducerea asistenţei financiare în cazul statelor care votează în Adunarea Generală ONU împotriva iniţiativei sale de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului.

Aceste ţări „iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde, şi apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări aceste voturi. Să voteze împotriva noastră! Vom economisi mult. Nu ne pasă„, a declarat Trump.

După ce Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat joi seară, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului, Donald Trump a reiterat vineri avertismentul, într-un mesaj postat pe Twitter: „După ce am cheltuit prosteşte 7.000 de miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, a venit vremea să reîncepem construirea ţării noastre!

Dintre cele 193 de state membre ONU, 128 au votat în favoarea proiectului de rezoluţie care condamnă decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul, iar nouă ţări, inclusiv Statele Unite şi Israelul, au votat împotrivă. Zeci de ţări, inclusiv România, s-au abţinut de la vot.