Ne vom lovi mereu de situaţii în care ne dăm seama că uzura maşinii nu o poate repara nimeni pană la perfecţiune. Vom încerca mereu să contribuim la întreţinerea maşinii, ca şi responsabilitate firească faţă de orice bun pe care îl deţinem.

Dar parcă sunt prea multe mituri sau prea multe sfaturi la un moment dat. Mecanic să fii şi tot vei avea câte ceva de învăţat, cel puţin un truc, cu privire la îngrijirea autoturismului.

Ştiai că:

  1. Un portbagaj plin înseamnă o posibilă cauză pentru un consum mai mare de combustibil? Pare destul de logic, însă nu te-ai gândit la asta în momentul în care ai plecat la drum. Verifică ce bagaje ai şi ce ar putea să dispară – de regulă un lung şir de lucruri de care nu ai nevoie.
  2. Consumul maşinii se corelează şi cu anvelopele? Consumul scade dacă umfli mai tare anvelopele, însă trebuie să ţii cont de faptul că presiunea trebuie să fie adaptată tipului specific de anvelope.
  3. Clasica aplicare de ceară pe maşină, o metodă care face ca maşina să strălucească de curăţenie? Se pare că este inestetică acolo unde sunt pete de rugină sau defecte ale caroseriei. De fapt nu faci altceva decât să atragi atenţia asupra acestor zone.
  4. Studiile confirmă faptul că femeile sunt cu mult mai responsabile şoferiţe faţă de bărbaţi? Defectul celor din urmă se presupune a fi revizia întârziată şi acţiunea pe măsură. Aşa că orice problemă minoră până la urmă se transformă în una mai greu de îndeplinit sau într-o urgenţă, pe măsură ce se amână vizita la service.
  5. Piesele auto se pot comanda mai ieftin decât în magazinele de la service? Uneori diferenţa o fac procente între 20 şi 30. Spre exemplu, ofertele de la www.stoauto.ro sunt diverse şi pentru o lungă listă de mărci. Se găsesc piese auto sau chiar se pot comanda cele necesare, în cazul în care stocul nu este disponibil pentru moment. În orice caz, poţi găsi soluţii prietenoase în cazul nevoii de acest gen şi nu trebuie să te rezumi la ceea ce ţi se dă de la service.
  6. Clasica idee de a nu porni maşina până când motorul nu este încălzit rămâne un aspect defavorabil? Asta este raportat la maşinile noi care dispun de o tehnologie ce face ca pornirea să fie imediată şi eficientă, fără a avea nevoie de pierdere de combustibil, prin consum nejustificat, până când se încălzeşte motorul. Astfel de maşini pornesc „la rece”, aşa că nu te obosi să mai faci astfel de manevre dacă autoturismul este unul modern.

Se pare că toată viaţa avem câte ceva nou de învăţat, astfel că este imperativ să ţinem cont şi de trucuri ale celor mai experimentaţi. Până la urmă, nu ai nimic de pierdut, ci descoperi mai degrabă şi alte sfaturi care te ajută la întreţinerea maşinii prin simplul fapt că nu îi provoci consum prea mare de combustibil.