Traian Băsescu s-a luminat brusc și a început să facă praf justiția independentă pe care el a reformat-o și consolidat-o în zece ani de mandat. Și toate astea pentru că i-au arestat protejata, pe Elena Udrea și nu vor să-i dea drumul nici de Sfintele Paști.

Băsescu a tunat și a fulgerat luni seară la emisiunea „X-press” de la B1 TV, atacând din toate pozițiile justiția, SRI, DNA, și pe șefa Înaltei Curți, Livia Stanciu.

Fostul președinte al României spune că sunt ofițeri acoperiți în justiție care dau sentințe la comanda serviciilor secrete: O altă problemă a sistemului este legată de ofițerii acoperiți dintre judecători. Până în 2004, serviciile au considerat ca și acei procurori și judecători pot să încalce Constituția, care spun că magistrații nu pot fi ofițeri acoperiți, sunt unii care au fost. Acești oameni de teama faptului că au încălcat Constituția, teama pe care o are și Ponta, că s-a făcut ofițer acoperit când era procuror, acești oameni sunt șantajabili. Știți care a fost motivul pentru care am dat ordin să se scoată dosarele fostei securități? Acele dosare erau utilizate față de unii. Ce faci Gigel? Dosarul, îți aduci aminte? E la noi acum. De unii actuali din SRI. Cei care au fost acoperiți până în 2004, nu am o cifră, ei funcționează și în continuare. Aici iau declarația lui Maior de bună, pe mine nu m-a informat nimeni despre ofițerii acoperiți. Asta e o altă problemă, pentru că cel care l-a avut pe acoperitul din justiție poate primi telefon chiar de la ofițerul lui, cazul ăla se poate sau nu se poate? Ca în cazul lui Ponta cu Megapower. Am dreptul să judec. Eu am atenționat asupra acestor lucruri pentru că sistemul trebuie să știe că are niște probleme care trebuie rezolvate din interiorul sistemului. În primul rând, procurorii și judecătorii sunt tot români. Vi s-a părut că sunt marțieni? Nu. Sunt tot români, ca și ziariștii, ca și politicienii. Plecând de la această realitate, iar eu care știu realitățile sistemului, prea mulți procurori trecuți în judecători, se trezește inculpatul tot cu un procuror în fața lui (..) Dacă scoți dosarul meu că am fost turnător, n-are niciun efect, dar pentru un judecător care a fost ofițer acoperit, acel om a încălcat Constituția și te întrebi dacă poate rămâne judecător sau procuror. Iar el, de teama că dacă nu execută ce i se sugerează, se va afla istoria lui, va rămâne cu un semn de întrebare asupra onestității sale.

Băsescu este deranjat și de „spectacolul cătușelor” pe care DNA l-a oferit în ultimele luni, comițând abuzuri:  Există multe probleme în justiție (…) Niște ziariști nu sunt opinia publică și eu cred că sunt ziariști care intoxică opinia publică . Sunt și destui oameni care îi cred. În mandatele mele, crearea unui sistem care să se îndrepte către statul de drept a fost un obiectiv major, nu pot să zic că am făcut ceva. Am stimulat. Parte din ei i-am ales. La ultima numire n-am mai putut că a trebuit să partajez cu Potna numirile. Văd niște efecte ale noului Cod Penal și niște excese ale procurorilor cu arestările preventive. Mă uitam, stăteam ca om care știe ce înseamnă forța statului când se așează pe unul, un om căruia i-au pus cătușele, la sfârșitul mandatului meu au fost foarte multe denunțuri, dar în timpul mandatului meu nu prea au fost, (…) Este un tip de justiție care se face sub o presiune formidabilă. Gândiți-vă la un om care a fost reținut și urmează să fie dus a doua zi la ÎCCJ pentru arestare. Ce se întâmplă automat? E primit cu un cortegiu de presă și cu informațiile toate date presei pentru ce e chemat omul. Deci, pregătirea reținerii se face prin mijloace necinstite, e necinstit să faci așa ceva unui om care e liber, nu e condamnat. Se stă 24 de ore, de regulă se ieșea cu cătușele la mâini la emisiunea unui anumit realizator, un element de presiune formidabilă. Se duce la ÎCCJ, dar delațiunile se răspândesc în presă și judecătorul e în fața opiniei publice.  Cine a creat isteria în opinia publică? Procurorii care dau din dosare, avocații n-o fac. Un alt element de presiune: un om care a fost arestat are pe cap procurorul DNA de caz, Curte de Conturi, SRI, presă, n-are nicio șansă. Denunțul a dobândit valoare de probă aproape. E aproape probă. Ori, eu nu pentru tipul acesta de justiție am luptat și nu s-a întâmplat până cu două luni înainte de terminarea mandatului meu. Codurile intraseră în vigoare la 1 ianuarie. Știți cum văd eu omul care e dus la arestare? Ca pe o muscă care are toată greutatea instituțiilor statului pe el.

După care, Băsescu a luat-o în colimator pe șefa Înaltei Curți, Livia Stanciu, pentru o declarație făcută în anul 2014, la bilanțul DNA: Am văzut declarația președintei ÎCCj că vor fi un partener al DNA. Zău? Păi, un inculpat care are pe cap procuror, DNA, SRI, ÎCCJ, nu vă supărați, ce șanse mai are omul ăsta? Ce șanse mai are un om care are instituțiile astea pe el și se duce la ÎCCJ știind că președinta a spus că suntem partenerii DNA-ului? N-are nicio șansă. Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte. Cei care trebuiau să tempereze lucrurile erau judecătorii, nu ÎCCJ vine și spune noi suntem partenerii voștri. Luați 3 delațiuni și băgați-l la beci până recunoaște delațiunile. La Șova, care au distrus probe, e elementară că te duce la arest, sau la Vâlcov, de care îmi pare rău că-l știu de când era copil, îi găsești tablourile ascunse, nu mai ai ce să îi faci. Dar arestările în vederea obținerii mărturisirii încalcă orice normă a drepturilor omului.

Fostul președinte a spus că în timpul mandatului său nu s-au comis abuzuri: nu se făceau așa . Văd foarte mulți oameni incorecți în relația cu mine care spun: păi tu i-ai făcut. Fraților, în mandatul meu nu se întâmpla. Năstase, Remeș, Fenechiu, Fenechiu era ministru. Moda arestărilor a început la perioada de terminare a mandatului meu. E și o pasiune a șefilor pe care i-am lăsat eu să arate un zel extraordinar să își mai ia un mandat. Astfel de abordări nu vor face decât rău justiției pentru că se va decredibiliza în timp (…) Un om ținut în arest în mod abuziv fără probe concrete, este torturat. În codițiile de la arestul de la IGP asta înseamnă tortură. Eu nu voi renunța de dragul de a părea unul care e, domne, e cu justiția orice s-ar întâmpla, justiția trebuie să aplice legea. Ce îți e să îl ții sub supraveghere? (..) Nu discut acum despre cazul Elenei Udrea, ci despre ceea ce mie mi se pare inuman.

Întrebat în emisiunea de la B1 TV, de Ion Cristoiu, ce nu îi sună pe Florian Coldea , pe Codruţa Kovesi sau pe şefa ÎCCJ, Livia Stanciu, pentru a le reproșa aceste abuzuri, Traian Băsescu a declarat: Pot să vă spun că din silă? Pentru că ei sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie, fără respect pentru cel care nu e condamnat. Ce să fac? Vor să mai rămână cinci mandate în funcţie.