Plecând de la ideea că „ haina nu îl face pe om”, putem spune, de asemenea că ustensilele nu îl fac pe barman.

Această afirmaţie, este adevărată doar într-o oarecare măsură, întrucât, în ciuda faptului că barmanul este un artist în ceea ce priveşte cocktailurile şi restul preparatelor, mare parte din munca lui poate fi simplificată cu ajutorul unor ustensile bar.

Aceste ustensile sunt foarte importante în ceea ce priveşte procesul de accelerare al muncii, în ideea de a face totul „ ca la carte”. Barmanii trebuie să îndeplinească o serie de atribuţii, cum ar fi deschiderea sticlelor de bere, strecurarea cocktailurilor artizanale, crearea garniturilor cu un aspect cât mai atractiv , curăţarea scurgerilor, zdrobirea gheții, măsurarea ingredientelor și amestecarea în mod exact a băuturilor. Toate aceste atribuţii trebuie să fie îndeplinite în cel mai scurt timp.

Pentru a duce la bun sfârșit toate aceste sarcini, aceştia au nevoie de un arsenal solid de instrumente. Am selectat câteva dintre ustensilele care vin în ajutorul barmanilor şi îi ajută în realizarea celor mai căutate băuturi.

Strecurătoare de cocktail, folosită pentru a elimina materiile solide din lichid, este de obicei utilizată după ce o băutură a fost agitată în scopul eliminării fructelor, sau a altor materiale solide care nu au ce căuta în cocktailul final. Acest produs profesional este realizat din inox, având un finisaj lucios.

Lingură de agitare a fost special concepută pentru agitarea cocktailurilor. Fiind realizată din oţel inoxidabil, este extrem de calitativă şi uşor de curăţat. În plus, spre deosebire de alte linguri, aceasta nu va afecta aroma băuturilor. Mânerul ei alungit facilitează amestecarea tuturor ingredientelor, întrucât reuşeşte să ajungă până la fundul paharului.

Un agitator de cocktail este folosit pentru răcirea și amestecarea ingredientelor de băutură. Agitarea unui cocktail este o modalitate foarte bună de a integra toate ingredientele unei băuturi în scopul de a crea un amestec aromat. Majoritatea rețetelor de cocktail au nevoie de acest instrument, motiv pentru care, este nelipsit din lista de ustensile a barmanilor.

La fel ca în patiserie, măsurarea exactă a ingredientelor este cheia succesului oricărui produs. Uneori, echilibrul unei băuturi este extrem de fragil, motiv pentru care jigger-ul este un instrument extrem de necesar. Un jigger este o ceașcă mică de măsurare pentru porționarea ingredientelor lichide. Deși un barman profesionist poate turna liber lichiorul chiar din sticlă într-un agitator sau un pahar de amestecare, măsurarea într-un jigger oferă mult mai multă precizie și consistență.

Multe cocktailuri necesită zdrobirea ingredientelor proaspete. Un muddler este un instrument clasic și rafinat fie din oțel inoxidabil, lemn sau plastic. Unele au un cap neted, iar altele au un cap de polizor pentru extragerea maximă a aromei. Nu doar Mojito necesită un muddler, acest instrument fiind folosit pentru a crea multe alte cocktail-uri. Un muddler bun va scoate arome de ierburi, condimente, și fructe, astfel încât aromele lor vor fi infuzate în băutură.

Un element esenţial al oricărei băuturi este gheaţa, fiind un ingredient indispensabil folosit în fabricarea cocktailurilor. Aceasta răcește băutura și diluează alcoolul, ceea ce reprezintă un aspect semnificativ pentru un cocktail reuşit.

Cu cât sunt mai mari și mai dense bucățile de gheață pe care un barman le folosește în timp ce își agită cocktailul, cu atât rata de diluare a cocktailului va fi mai mică, ceea ce permite unui barman să-și agite băutura mai mult. Bucăţile de gheață mai mari fac un cocktail care nu poate fi subestimat atât din punct de vedere al calităţii, cât şi al aspectului.

Şi cum ai putea lua gheaţa fără un cleşte? Acesta sunt un accesoriu care nu trebuie subestimat, întrucât cu ajutorul lui se realizează servirea cuburilor de gheaţă într-o manieră elegantă şi igienică. Cleştii alături de frapiere, bineînţeles, vor avea grijă de acest aspect, în timp ce vasele frumoase din oțel inoxidabil, cupru și marmură vor adăuga o notă decorativă aparte localului tău.

Probabil că cel mai important aspect atunci când vorbim despre succesul unui bar sunt ustensilele pe care le găsim în acesta. Este esențial ca localul să fie echipat cu toate ustensilele necesare, chiar dacă unele sunt folosite mai rar. În acest fel, barmanul se poate asigura că are capacitatea de a pregăti orice tip de cocktail, atunci când i se cere.

La fel cum un bucătar lucrează mai bine cu cel mai ascuțit cuțit, barmanii pot lucra mai bine, mai rapid și mai eficient cu cele mai bune instrumente. Asigură-te că ai la îndemână toate aceste instrumentele pentru a reduce timpul de lucru şi pentru a oferi o experiență unică clienţilor tăi!