De ce sa tin cont cand aleg anvelope iarna 205 55 R16?

Anotimpul rece este aici si, cu siguranta, prima zapada isi va fi curand aparitia. Prin urmare, pregatirea masinii pentru noile conditii meteorologice este un lucru extrem de important. In acest proces, schimbarea anvelopelor reprezinta o activitate prioritara pentru soferi deoarece anvelopele potrivite scad riscul accidentelor datorate starii nefavorabile a drumului.

De asemenea, conform legislatiei in vigoare, se sanctioneaza circulatia pe drumurile acoperite de zapada fara anvelope iarna deci alegerea unor anvelope potrivite, cum ar fi anvelope iarna 205 55 R16, este obligatorie.

Cand am nevoie de cauciucuri iarna 205 55 R16?

Fiecare model auto are omologate propriile dimensiuni de anvelope. De ele trebuie sa tii cont, in primul rand, atunci cand cumperi un set nou de avelope. Poti regasi aceste dimensiuni in cadrul cartii tehnice a masinii tale sau le poti citi de pe flancul anvelopelor cu care este echipata, in prezent. Toti specialistii recomanda utilizarea anvelopelor cu dimensiuni omologate pentru a evita orice probleme legale ori tehnice. O dimensiune necorespunzatoare te poate pune in pericol dar iti poate si crea neplaceri, fie din perspectiva incompatibilitatii cu masina, fie din cea a nerespectarii cerintelor ITP sau a celor ce tin de asigurarea vehiculului.

Sa luam un exemplu concret si sa intelegem cum il citim – anvelope 205 55 R16:

  • 205 – acest numar reprezinta latimea anvelopei, calculata in milimetri;
  • 55 – accest numar reprezintă raportul (in procente) dintre partea superioara a anvelopei (inaltimea peretului lateral) si latimea benzii de rulare (latimea sectiunii);
  • R – vine de la constructia radiala si subliniaza faptul ca anvelopa in cauza a fost construite in mod radial, element specific transportului de personae.
  • 16 – acest numar arata diametrul interior al cauciucului, exprimat in inchi.

Ce alte aspect mai sunt importante atunci cand cumpar anvelope 205 55 R16?

Ai grija ca anvelopele pe care le alegi sa corespunda anotimpului rece. Prin urmare, in aceasta perioada ai nevoie de anvelope iarna 205 55 R16. Nu este indicat sa le folosesti pe cele de vara deoarece, la temperature scazute, cauciucul benzii de rulare se intareste ceea ce conduce la o scadere a aderentei anvelopelor. Prin urmare, te expui la multiple riscuri deoarece creste distanta de franare iar fenomenul de alunecare devine din ce in ce mai intens. Instaland, pe masina ta, cauciucuri iarna 205 55 R16 riscul accidentelor de circulatie scade, crescand aderenta franelor. Pe langa toate acestea, te vei bucura si de un consum de carburant mai redus.

In plus, pe multe anvelope iarna 205 55 R16 vei identifica inscriptia M+S. Aceasta provine din engleza, de la Mud and Snow (Noroi si Zapada) si iti arata faptul ca anvelopa in cauza a fost, deja, testata in conditii de iarna. Iti place sa calatoresti iarna ori ai multiple deplasari in interes de afaceri? Atunci este recomandabil sa cauti anvelope cu astfel de mentiuni. De asemenea, anvelopele de iarna au inscriptionat, pe laterale, un fulg de zapada.

Atunci cand achizionezi anvelope 205 55 R16 este optim sa tii cont si de indicele de viteza. Acesta este simbolizat de o litera si iti indica viteza maxima pe care o permita o anumite anvelopa. Sa luam exemplu cauciucuri 205 55 R16 102V. In acest caz, indicele de viteza este V si arata faptul ca anvelopa aleasa permite o viteza maxima de 240 km/h. In Romania, nu exista prevederi legislative care sa reglementeze obligativitatea respectarii indicelui de viteza omologat de producatorii de anvelope. In schimb, in functie de stilul tau de conducere, este bine sa iei in calcul acest parametru ca sa diminuezi riscul producerii de accidente. Nu uita, insa, ca dincolo de viteza maxima permisa de anvelope, este obligatoriu sa nu depasesti viteza legala, in concordenta cu tipul drumului pe care te afli.

Nu in ultimul rand, in momentul in care alegi modelul de anvelope iarna 205 55 R16 este vital sa verifici ca acestea sa fie marcate corespunzator, conform prevederilor legislative ale Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, cu privire la pneurile anvelopelor și ale remorcilor acestora. Pentru a evita riscurile, poti alege cauciucuri 205 55 R16 de la producatori cunoscuti la nivel international. In acest mod ai garantia sigurantei in trafic, indiferent de conditiile meteo ori starea drumurilor. Alege de aici modele de top care sa te ajute sa ajungi, de fiecare data, in siguranta, la destinatie.