De ce sa deschid un SRL?

Orice intreprinzator care doreste sa fie in legalitate cu afacerea sa are nevoie de un expert contabil sau o firma de contabilitate.

Un expert contabil bun trebuie sa aiba cunostinte din foarte multe domenii, nu doar din contabilitate. In plus trebuie sa fie in permanenta la curent cu schimbarile legislative, schimbari care se produc aproape zilnic si nu sunt numai de ordin contabil.

Ideal ar fi sa gasesti o firma de contabilitate care sa iti ofere servicii de evidenta contabila, servicii de resurse umane si salarizare, servicii de audit, servicii de consultanta fiscala sau servicii de consultanta in afaceri sau servicii de expertiza contabila.

Forma juridica a firmei o poti alege in functie de domeniul de activitate al firmei cat si in functie de obiectivul acesteia. Pana anul acesta (2017), toate firmele (SRL) care s-au infiintat la Oficiul Registrului Comertului, au platit taxe de inmatriculare, dar incepand cu 1 Februarie 2017, acestea au fost eliminate, conform Legii 1/ 2017. Inainte ca aceasta lege sa intre in vigoare, principala diferenta dintre un SRL si un SRL-D (debutant) o reprezenta plata a 520 lei la ONRC.

Insa, in momentul de fata, pentru infiintarea unei firme (SRL) se achita doar taxa de publicare in Monitorul Oficial in valoare de minim 122 lei. Pentru un SRL-D aceasta taxa este 0 lei. De asemenea, un SRL-D beneficiaza de consultanta juridica gratuita si sprijin din partea Oficiului Registrului Comertului. Un SRL-D este considerat un debutant in afaceri, astfel, o conditie esentiala este ca asociatul (nu si administratorul, atentie!) sa NU mai fi avut alte firme inainte de data infiintarii SRL-D-ului.

Avantajele unui SRL

– un SRL se infiinteaza intr-un timp relativ scurt: 2-3 zile
– la infiintarea unui SRL aveti posibilitatea de a alege mai multe coduri CAEN pentru o activitate principala si alte activitati secundare
– dupa cum ii spune si numele, asociatii si administratorii au raspundere limitata de capitalul social depus de fiecare la infiintarea firmei
– din 01.01.2016, microintreprinderile care au venituri sub 100.000 de euro vor plati un impozit pe venit intre 1 si 3 % in functie de nr de angajati
– se pot depunde proiecte pentru a obtine fonduri nerambursabile de la stat

Dezavantajele unui SRL

–taxele de infiintare sunt mai mari decat in cazul unui PFA
– capital social minim de 200 de lei la infiintare
– evidenta contabila a unui SRL trebuie tinuta de un contabil sau de o firma de contabilitate
– se pot scoate bani dintr-un SRL doar la sfarsitul anului, cand se calculeaza profitul sau in orice alta perioada prin plata unor dividende
– procedura de desfiintare a unui SRL poate dura pana la 2 luni si implica anumite costuri

Societatea cu raspundere limitata sau SRL-ul este societatea comerciala cu personalitate juridica cu capital social care este divizat in parti sociale, conform actului de constituire si cu obligatii care sunt garantate cu patrimoniul societatii.

S.R.L.-ul poate fi constituit atat de catre o singura persoana cat si de mai multe persoane. Acestia convin sa puna de comun anumite bunuri sau mijloace banesti pentru a desfasura activitatea de intreprinzator si a obtine beneficii.

Asociatii dintr-o societate cu raspundere limitata nu raspund pentru obligatiile ei, ci suporta doar riscul activitatii acesteia in limitele partii sociale detinute. Cu alte cuvinte toate obligatiile unui SRL se achita doar din patrimoniul acestui SRL.

In cadrul unui SRL, intreprinderea raspunde pentru obligatii doar cu patrimoniul sau propriu, iar asociatii raspund in limita aportului la capitalul social.

Infiintarea unei firme nu este in sine un proces foarte dificil, insa ai nevoie sa te inarmezi cu multa rabdare si sa investesti multa timp si multa energie in acest demers.

Daca in schimb preferi sa te concentrezi pe ceea ce te pricepi sa faci cel mai bine si sa oferi potentialilor clienti serviciile sau produsele pe care urmeaza sa le aduci pe piata prin intermediul afacerii tale, atunci iti recomandam sa apelezi la servicii specializate in infiintari firme Timisoara.