Nu mai este nicio indoiala faptul ca biroul este locul in care ne petrecem mult timp. Proiectele si termenele limita ne determina sa stam adesea mai mult de 8 ore tintuiti la birou. Pentru a face munca placuta si confortabila, este important insa sa ai scaunul potrivit. A sta multe ore din zi asezat in fata computerului intr-un confort total este un lucru important, iar scaunul potrivit joaca un rol esential. Acesta trebuie sa fie ergonomic si sa asigure o postura corecta, pentru a evita disconfortul coloanei vertebrale.

Atunci cand alegi un scaun, primul lucru la care te gandesti este sa fie practic. Acesta trebuie sa se poata adapta biroului tau, deci trebuie sa fie un model care se ajusteaza in functie de nevoi si trebuie sa fie echipat cu roti pentru a se deplasa cu usurinta dintr-o locatie in alta.

Daca functionalitatea este esentiala, designul nu ar trebui sa fie lasat deoparte. Fiecare model trebuie sa se poata adapta stilului si mobilierului din birou. Pe piata exista mai multe tipuri de scaune, fiecare cu importanta si caractersticile sale. In marea lor majoritate, vorbim de scaune directoriale, care cu design si functii diferite. Cum spuneam, scaunul de birou este important pentru confort si o postura corecta in timpul celor 8 ore petrecute la munca. Un scaun inadecvat poate cauza dureri cervicale sau lombare care ne pot pune in dificultatea de a efectua task-urile zilnice si scad nivelul de concentrare. Fie ca esti in cautarea unui scaun de birou pentru tine sau pentru angajatii tai, trebuie sa ai in vedere faptul ca acesta poate face diferenta intre un mediu productiv si unul stresant si fara rezultate.

De ce trebuie sa tii cont cand alegi un scaun de birou?

La birou petreci mult timp asezat, asa ca inainte de a alege scaunul care te va insoti in timpul zilei de lucru, trebuie sa evaluezi mai multi factori pe langa estetica.

Ergonomie

Pentru a nu avea probleme de sanatate, scaunul trebuie sa fie ergonomic, deoarece reduce durerea la nivelul capului, umerilor, spatelui si bratelor cauzate de postura slaba.

Reglarea scaunului

Pentru a fi confortabil, un scaun trebuie ajustat cu usurinta in inaltime, cu o variatie cuprinsa intre 40 si 52 cm de la sol, in timp ce inclinatia scaunului trebuie sa fie de cel putin 5 grade inainte si inapoi. De asemenea, acesta trebuie sa aiba un mecanism de blocare pentru a sta ferm dupa alegerea unghiului potrivit pentru spate. Pentru un confort maxim, poti alege scaunul care are reglarea adancimii scaunului. In orice caz, cand alegi un scaun reglabil, parghia trebuie sa fie usor accesibila si sa se poata activa simplu. Daca preferi un scaun cu cotiere, acestea trebuie sa fie si reglabile, pentru a permite bratelor sa se odihneasca confortabil si umeriilor sa se relaxeze.

Dimensiuni

Cum am mai spus, vei petrece multe ore pe scaun, deci este bine sa le eviti pe cele prea mici sau inguste. In general, scaunele de birou sunt concepute pentru persoanele care cantaresc mai putin de 100 kg, dar exista si modele pe piata pentru persoanele care au nevoie de suport suplimentar.

Spatar

Atunci cand cumperi un scaun de birou, trebuie sa evaluezi inaltimea spatarului, deoarece acesta este elementul care iti va sustine efectiv spatele. Exista mai multe modele diferite:

-Spatar jos: este plasat pana la mijlocul spatelui, suporta doar zona lombara, fiind in acelasi timp capabil sa se deplaseze atat inainte, cat si inapoi. Conceput pentru a fi utilizat pentru perioade scurte, nu este recomandat pentru mai multe ore de munca.

-Spatar mediu: la fel ca cel precedent, sustine doar regiunea lombara, dar in plus poate sustine si jumatate din coloana vertebrala, dar nu este conceput pentru zona cervicala.

-Spatar inalt: scaunele de birou cu acest spatar sunt cele mai scumpe, dar si cele mai confortabile, deoarece ofera suport complet pentru spate si gat in intregime datorita spatarului captusit.

Alege scaunul de birou potrivit, in functie de nevoile pe care le ai.