Indiferent daca va aflati in postura de administrator/proprietar al unei cladiri sau sunteti interesati de achizitionare/inchirierea unui imobil, certificatul energetic este unul dintre documentele pe care trebuie sa le luati in considerare inainte de incheierea unei tranzactii.

Legea care obliga detinerea unui certificat energetic a intrat in vigoare in anul 2013, si se aplica tuturor celor care vor sa vanda, sa cumpere sau sa inchirieze un imobil.

Ce reprezinta certificatul de performanta energetica

Certificatul energetic este un document tehnic oficial care atesta performanta energetica a unei constructii si o incadreaza intr-o clasa de performanta energetica, de la clasa A , reprezentand imobilele cu cel mai redus consum de energie si pana la clasa G – cel mai mare consum specific de energie.

Valabilitatea acestui document este de 10 ani de zile si se elibereaza prin intermediul unei echipe de auditori energetici. Procesul de obtinere al unui certificat energetic este foarte simplu si rapid. Proprietarul in cauza are sarcina de a contacta o echipa de auditori avizati, alaturi de care stabileste o vizita la fata cladirii si de a pregati un dosar cu acte informative asupra imobilului ce trebuie evaluat.  Lista documentelor necesare pentru intocmirea dosarului este disponibila pe site-ul www.certificatulmeu.ro, unde gasiti si toate informatiile necesare despre certificat energetic, audit energetic si termografie in constructii.

Pe baza informatiilor prelevate la fata locului de catre specialisti si a documentelor pe care proprietarii trebuie sa le prezinte, certificatul de performanta energetica este emis in maxim 24 de ore si pus la dispozitia solicitantului.

In calitate de potential proprietar sau chirias, sunteti informat  astfel asupra nivelului de performanta energetica al imobilului, si anume: sistemul de iluminare, consumul de apa calda si caldura, precum si eficienta energetica a apartamentului. Certificatul energetic contine o serie de recomandari specifice pentru imbunatatirea performantei  energetice.

In ceea ce priveste costul, pretul unui certificat energetic in Bucuresti porneste de la suma de 130 LEI, variind in functie de marimea si comlexitatea proiectului.