Au fost folosite proteze dentare din perioade surprinzatoare. S-au gasit nenumarate dovezi ale faptului ca egiptenii foloseau astfel de obiecte atunci cand era necesar. Desigur nu erau la fel de usor de suportat sau de purtat asa cum se intampla astazi, insa existatu ceea ce este foarte important.

Au aparut ca rezultat la preocuparea medicilor pentru restabilirea functionalitatii si morofologiei arcadelor dentare. In momentul in care edentiatia se refera la trei sau chiar la mai multi dinti si cand este terminala iar restaurarea protetica este imposibila, cea mai comuna solutie este reprezentata de proteza dentara.

Ce sunt protezele dentare?
Protezele dentare sunt dispozitive medicale unice, personalizate si facute cu scopul de a restaura integritatea arcadelor dentare. Toate protezele dentare sunt facute dintr-o sa speciala si garnitura pentru dinti.

Saua protezei este facuta in general din rasini acrilice insa uneori poate avea o componenta metalica. Garniturile de dinti montate pe sa pot fi facute din acrilat, ceramica sau compozit. Exista mai multe tipuri de proteze dentare pentru care pacientul poate opta.

Proteze dentare partiale
Acestea sunt folosite in momentul in care sunt dinsti restanti pe arcada insa nu pot fi facute punti dentare fixe. Sunt folosite in special atunci cand edentatia este terminala si subtotala, iar acest tip este un element de agregare cu crosete metalice atasate la dintii restanti sau pe pelote din acrilat.

Proteze dentare totale
Acest tip de proteze dentar esunt utilizate autnci cand pacientul si-a pierdut toti dintii si atunci cand trebuie sa fie restaurata functia estetica si masticatoare sau de fonatie a gurii.

Protezele scheletate
Acest tip de proteze sunt dispozitive complexe si pot fi fixe atunci cand sunt amplasate pe coroane si pe punti dentare, sau pot sa aiba o parte mobilizabila. Legatura dintre cele doua parti este realizata prin mijloace speciale pentru stabilizare, mentinere si sprijin asa cum sunt capsele, culisele, telescoapele, pintenii si respectiv magnetii.

Protezele puse pe implanturi dentare sunt o varianta foarte noua. Ele sunt de doua tipuri:
Protezele dentare fixe amplasate pe implanturi dentare
Acestea sunt proteze care sunt indepartate de pe campul protetic in prezenta medicului dinetist in cabinet si au in structura un schelet metalic. Ele se fixeaza pe implanturi prin insurubare. Tipul acesta poate fi utilizat is atunci cand exista atrofie a usorului in conitiile in care este inserat un numar foarte mare de implanturi.

Protezele mobile pe implanturi dentare sunt agregate de implanturi si sunt puse cu ajutorul sistemelor speciale. Ele pot fi demontat esi igienizate de catre pacient.

Este important ca in momentul in care pacientul isi pune proteza sa fie foarte realist in ceea ce priveste asteptarile pe care le are. Proteza are rolul de a ajuta la masticatie, reda zambetul si ajuta la fonatie insa nici macar cele mai bune proteze nu vor ajunge sa se simta la fel ca dintii naturali.

In plus, in primele zile de cand proteza a fost pusa pacientul poate sa simta un mic disconfort in momentul vorbirii sau in timpul masticatiei.