În urmă cu 30 de ani, odată cu căderea regimului comunist, în urma Revoluţiei din 1989, Moş Gerilă a fost concediat definitiv din România şi înlocuit cu Moş Crăciun. Ironia sorţii face ca liderul comunist, Nicolae Ceauşescu să fie împuşcat chiar în ziua de Crăciun.

„Domnia” lui Moş Gerilă a început în anii 1950, s-a sfârşit brusc chiar în ziua de Crăciun, când Nicolae Ceauşescu a fost împuşcat împreună cu soţia sa. Moş Gerilă, surogatul comuniştilor pentru a-l înlocui pe Moş Crăciun,  a rezisat în România doar circa 40 de ani.

Potrivit tradițiilor rusești, Moș Gerilă are origini pre-creștine și se numește Ded Moroz, iar el nu vine în ziua de Crăciun, ci în Ajun de An Nou, pe 31 decembrie.

Aşa se întâmpla şi în România, Moş Gerilă venea pe 31 decembrie, ca o decizie a URSS în ţările din Europa de Est ca şi înlocuitor al lui Moş Crăciun cu scopul de a înlătura rolul religiei din tradiţiile populare.

In anii 1800, se povesteste ca Mos Gerila, numit Ded Maroz, era insotit de catre nepoata sa, Fetita Zapezii, sau Snegurocika. Aceasta este un personaj din folclorul rus. Ea este atat fata Iernii, cat si a Primaverii. Se spune ca ea ar fi fost construita din zapada de catre doi batrani, care nu aveau copii. Datorita dorintei acestora ca faptura sa prinda viata, Dumnezeu le-a ascultat rugile, astfel incat aceasta a devenit fiinta umana. Cu toate acestea, sangele nu curgea prin venele ei. Odata cu venirea primaverii, fata a primit interdictie de la batrani ca sa nu iasa din casa, pana intr-o zi, cand acestia nu au mai putut sa o tina inchisa. La contactul cu caldura, fata s-a topit. Cel putin asa povesteste legenda. Dupa cum am spus si mai sus, acest personaj este prezent doar in mitologia rusa, el nemaiaparand in nicio alta cultura, sub nicio alta forma sau denumire.

Moș Gerilă era asimilat în România mai degrabă cu „gerul” din casele românilor în lunile de iarnă şi mai puţin cu Moş Crăciun, bătrânelul îmbrăcat în mantie roşie, cu barbă albă şi cu sacul plin de cadouri pentru copii cuminţi.

Moş Gerilă îşi făcea apariţia la serbprile şcolare şi la fabricile de muncitori unde se organizau serbări pentru copii angajaţilor.

Pe 25 decembrie, creştinii ortodocşi şi catolici celebrează naşterea lui Isus Cristos. În tradiţia populară, ziua de 25 decembrie este asimilată cu Crăciunul, când familiile se reunesc şi îşi împart cadouri.