Ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, a cerut miercuri la Bruxelles, Comisiei Europene, în cadrul Reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare, reevaluarea MTO pentru România.

Darius Vâlcov a solicitat Comisiei Europene să înceapă discuțiile cu statele membre pentru reevaluarea calendarului de atingere a obiectivului bugetar pe termen mediu.

”Mulțumim Comisiei Europene pentru eforturile făcute pentru a elabora Comunicarea privind flexibilitățile Pactului, dar considerăm că sunt necesare discuții viitoare privind anumite aspecte. Credem că doar consolidarea fiscală, fără a ține cont de alți factori și specificități ale statelor membre nu reprezintă o politică adecvată. Totodată, trebuie să asigurăm un tratament corect și echitabil pentru toate statele membre. Realitatea este că, în timp ce unele state au luat măsuri dure pentru a-și reduce cheltuielile și deficitele, acest lucru nu s-a întâmplat cu toate statele din Uniune Europeană. România trebuie să investească în infrastructură și pentru acest obiectiv avem nevoie de spațiu fiscal. Investițiile în infrastructură de transport concomitent cu menținerea unui obiectiv bugetar pe termen mediu ambițios, va face ca România să poată atinge nivelul mediu european de km de autostradă raportată la suprafață în 50 de ani. De aceea este dificil pentru România să realizeze obiectivul bugetar pe termen mediu în anii următori. Consider că este mult mai corect să discutăm sincer despre situația în care ne aflăm decât să nu ne respectăm angajamentele așa cum au făcut alte state anul trecut. În ciuda discuțiilor ce au avut loc anul trecut la nivelul Ecofin, Comisia a refuzat să accepte o soluție referitoare la cheltuielile suplimentare de apărare în cadrul discuțiilor referitoare la deficitul bugetar aferent anului curent, deși avem o graniță lungă cu Ucraina. Având în vedere elementele menționate, solicit Comisiei Europene să înceapă discuțiile cu statele membre pentru reevaluarea calendarului de atingere a obiectivului bugetar pe termen mediu, având în vedere că indicatorii economici și evoluțiile specifice sunt diferite acum față de momentul în care a fost stabilit acest calendar’‘, a spus Darius Bogdan Vâlcov, ministrul Finanțelor Publice.