Daniel-Constantin Horodniceanu este noul procuror șef la Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Klaus Iohannis a semnat marți, decretul de numire în funcție.

Pentru cel puțin trei ani de zile, DIICOT va fi condusă de Daniel-Constantin Horodniceanu. Președintele României a semnat marți, decretul de numire în funcția de procuror șef al DIICOT.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 19 mai a.c., Decretul pentru numirea domnului Daniel-Constantin Horodniceanu în funcţia de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pe o perioadă de 3 ani”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Daniel Constantin Horodniceanu, propunerea lui Robert Cazanciuc pentru a ocupa scaunul lăsat liber de Alina Bica, a primit pe 4 mai 2015, aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

În şedinţa din data de 4 mai 2015, după parcurgerea activităților prevăzute în procedura de avizare, analizarea proiectului de management şi susţinerea interviului, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat – cu majoritate de voturi –  propunerea ministrului justiției de numire a domnului Daniel-Constantin Horodniceanu, procuror şef al DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Propunerea pentru numirea domnului procuror Daniel-Constantin Horodniceanu în funcţia de procuror şef al DIICOT a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii de către ministrul justiţiei în data de 9 aprilie 2015”, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis exclusivNEWS.ro.

Potrivit art. 40 lit. h din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare, Secţia pentru procurori a Consiliului avizează propunerea ministrului justiţiei de numire a procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Propunerea lui Cazanciuc a fost făcută pe 9 aprilie 2015, la cinci luni de la arestarea Alinei Bica, în dosarul despăgubirilor ilegale și umflate de la ANRP.

Ministrul Justiției a transmis astăzi, 09 aprilie 2015, Consiliului Superior al Magistraturii, propunerea pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) a domnului Daniel Constantin Horodniceanu”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Justiției, remis exclusivNEWS.ro.

În prezent, procuror-șef al Serviciului Teritorial Iași – Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Horodniceanu are o vechime de 16 ani în funcția de procuror, dintre care 6 ani în funcții de conducere.

Experiență managerială anterioară: procuror-șef al Biroului Teritorial Iași – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în perioada iunie 2006 – iunie 2009, respectiv procuror – șef al Serviciului Teritorial Iași – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în perioada iunie 2012 – 2015;

Formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii în probleme de etică și deontologie profesională a magistratului; formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum și în domeniul protecției victimelor infracțiunilor de violență și trafic de persoane;

Cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii și deontologiei profesionale a magistraților, protecției victimelor infracțiunilor de violență și trafic de persoane, infracționalității informatice, consolidării capacității sistemului judiciar din România de a face față noilor provocări legislative și instituționale;

Autor a unor articole de specialitate juridică. În cadrul dialogului cu ministrul justiției, domnul procuror Daniel Constantin Horodniceanu a identificat și prezentat obiective și măsuri clare și pragmatice privind eficientizarea activității structurii, dovedind abilități de organizare, comunicare, spirit de echipă și viziune strategică asupra direcțiilor de dezvoltare a DIICOT.

Potrivit dispozițiilor art.54 alin.1 din Legea 303/2004, procurorul șef al D.I.I.C.O.T. este numit de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.