Fabrica de automobile de la Mioveni va produce în premieră ventilatoare mecanice pentru a fi dotate secţiile de terapie intensivă din spitale. Anunţul reprofilării companiei Dacia a fost făcut de primul ministru al României.

„In ceea ce priveste ventilatoarele, nu am reusit inca, desi avem contractate in momentul de fata peste 400 de ventilatoare. Trebuie sa stiti ca in perioada aceasta au aparut foarte multe decizii ale statelor care au introdus restrictii la export si foarte multe dintre contractele pe care le-am avut, au fost afectate de aceste restrictii la export. Practic, in momentul de fata, la Ministerul Apararii a fost validat un prototip de ventilator care este supus testarilor si sper sa incepem sa producem cat mai curand. De asemenea, in relatii cu o companie americana care ne-a pus la dispozitie proiectul de fabricatie si cu parteneri din Romania, cum ar fi Dacia, Renault, incercam sa pornim productia de ventilatoare in Romania„, a spus Orban la Radio România Actualităţi.

În prezent, România are 228 de ventilatoare nefuncţionale şi că doar opt dintre ele au fost deja reparate. Restul au fost aduse la Bucureşti pentru reparaţii.

Unifarm a cumpărat din străinătate, 500 de ventilatoare, 30 vor veni sătămâna viitoare în România.

Ventilatoarele mecanice sunt esenţiale pentru respiraţia asistată în secţiile de terapie intensivă şi sunt extrem de utile pacienţilor infectaţi cu covid 19 care au forme grave de îmbolnăvire.

Uzina Dacia îşi va relua activitatea la finele lunii aprilie, după ce pe 19 martie a trimis angajaţii în şomaj tehnic din cauza pandemiei de coronavirus.