Un cutremur cu magnitudinea de grade 5,8 pe scara Richter s-a produs în România la ora 03,38, cu 22 de minute înainte ca România să treacă la ora de iarnă, iar ora 4 să devină ora 3. Seismul s-a resimţit puternic şi în Capitală. Este cel mai mare seism produs în România în anul 2018.

Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) transmite că:

    • In ziua de 28/10/2018 la ora 03:38:11(ora Romaniei) s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Buzau un cutremur cu magnitudinea 5.8 pe scara Richter, la adancimea de 150km.
      Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de VI grad(e) Mercalli.

    • Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu(17km), Covasna(33km), Întorsura Buzăului(37km), Târgu Secuiesc(48km), Vălenii de Munte(53km)

ISU Bucureşti Ilfov a postat pe pagina de facebook, un mesaj prin care îndeamnă românii la calm:  Atenție. În urmă cu puțin timp s-a produs un cutremur. Păstrați-vă calmul, pot urma replici ale cutremurului. În acest moment efectuăm recunoașteri în teren pentru a identifica posibile pagube. Nu sunt inregistrate apeluri prin numarul unic pentru apeluri de urgenta 112.

Până azi, cel mai puternic seism produs în România în 2018 a fost pe 25 aprilie. Cutremurul a avut magnitudinea 4,6 grade pe scara Richter.

Seismul a fost urmat de o replică de 3,1 pe scara Richter.  Este cel mai puternic produs din 2014 în România, când s-a înregistrat un seism de 5,7 grade Richter.

Pe 13 octombrie, timp de cinci zile, în Bucureşti s-a desfăşurat exercițiul național „SEISM 2018” care a constat în punerea în aplicarea a Concepției naționale de răspuns postseism. Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5  pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.