Cutremur puternic de 6.3 grade Richter din cauza unui test nuclear efectuat de Coreea de Nord

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs duminică în Coreea de Nord, din cauza unui test cu bombă cu hidrogen. Guvernul japonez confirmă că Phenianul a efectuat duminică al şaselea său test nuclear, a anunţat ministrul de Externe japonez Taro Kono, citat de Reuters, AFP şi Dpa.

Şeful Statului major interarme din Coreea de Sud a ajuns la concluzia că regimul nord-coreean a realizat duminică un nou test nuclear.

”Confirmăm în numele guvernului că Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord) a efectuat un test nuclear’‘, a declarat în faţa jurnaliştilor ministrul de Externe japonez Taro Kono.

Executivul nipon a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate naţională. 

Phenianul anunţase duminică dimineaţă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat duminică o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă ”explozie” într-o mină din Coreea de Nord. Deflagraţia a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord.

”Este o explozie mai degrabă decât un seism”, a declarat Jana Pursely, cercetătoare în cadrul USGS.

La mai puţin de zece minute după prima ”explozie”, a fost semnalat în acelaşi loc o nouă mişcare telurică, cu o magnitudine de 4,6.

Precedentul test nuclear nord-coreean fusese efectuat în septembrie 2016, fiind cel mai puternic dintre toate testele nucleare realizate de Phenian începând din 2006.

Centrul chinez de supraveghere seismică a anunţat, de asemenea, o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, provocată de o „presupusă explozie”, şi a localizat-o la o adâncime „zero kilometri”, a anunţat guvernul într-un comunicat.

Agenţia oficială de presă KCNA a anunţat însă duminică dimineaţă că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă de acest tip în cursul unei vizite la Institutul pentru arme nucleare al regimului nord-coreean.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noua rachetă balistică intercontinentală de care dispune Coreea de Nord, a afirmat duminică agenția oficială de presă KCNA, relatează AFP.

Potrivit KCNA, Kim Jong-Un a declarat că „toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în țară”. Dispozitivul este „o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile și cu tehnologia noastră”, a spus el, citat de KCNA

O serie de fotografii îl arată pe Kim Jong-Un îmbrăcat în negru în timp ce inspectează o carcasă metalică având două protuberanțe.

Dacă Phenianul va fi efectiv capabil să monteze o focoasă nucleară pe o rachetă, aceasta va crește considerabil îngrijorările internaționale în fața amenințărilor cu lovituri formulate constant de Coreea de Nord.

Update 13.38:  Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate testul nuclear efectuat de R.P.D.C. la 3 septembrie 2017

Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă în termenii cei mai fermi testul nuclear efectuat de Republica Populară Democrată Coreeană la data de 3 septembrie 2017, o nouă amenințare majoră la adresa păcii și securității regionale și internaționale.

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă profunda îngrijorare față de continuarea acțiunilor provocatoare ale autorităților nord-coreene, care reprezintă încălcări grave ale rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și conduc la creșterea la un nivel fără precedent în ultimii ani a tensiunilor din Peninsula Coreeană.

Ministerul Afacerilor Externe își reiterează apelul hotărât adresat guvernului de la Phenian de a implementa toate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), de a abandona toate programele nucleare existente de manieră completă, verificabilă şi ireversibilă și de a se abține de la orice acțiune ce afectează stabilitatea regională și globală.

România va continua să susțină în mod activ eforturile internaționale vizând denuclearizarea Peninsulei Coreene prin mijloace pașnice.