Cutremur puternic de 6.3 grade Richter din cauza unui test nuclear efectuat de Coreea de Nord

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs duminică în Coreea de Nord, din cauza unui test cu bombă cu hidrogen. Guvernul japonez confirmă că Phenianul a efectuat duminică al şaselea său test nuclear, a anunţat ministrul de Externe japonez Taro Kono, citat de Reuters, AFP şi Dpa.

Şeful Statului major interarme din Coreea de Sud a ajuns la concluzia că regimul nord-coreean a realizat duminică un nou test nuclear.

”Confirmăm în numele guvernului că Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord) a efectuat un test nuclear’‘, a declarat în faţa jurnaliştilor ministrul de Externe japonez Taro Kono.

Executivul nipon a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate naţională. 

Phenianul anunţase duminică dimineaţă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat duminică o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă ”explozie” într-o mină din Coreea de Nord. Deflagraţia a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord.

”Este o explozie mai degrabă decât un seism”, a declarat Jana Pursely, cercetătoare în cadrul USGS.

La mai puţin de zece minute după prima ”explozie”, a fost semnalat în acelaşi loc o nouă mişcare telurică, cu o magnitudine de 4,6.

Precedentul test nuclear nord-coreean fusese efectuat în septembrie 2016, fiind cel mai puternic dintre toate testele nucleare realizate de Phenian începând din 2006.

Centrul chinez de supraveghere seismică a anunţat, de asemenea, o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, provocată de o „presupusă explozie”, şi a localizat-o la o adâncime „zero kilometri”, a anunţat guvernul într-un comunicat.

Agenţia oficială de presă KCNA a anunţat însă duminică dimineaţă că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă de acest tip în cursul unei vizite la Institutul pentru arme nucleare al regimului nord-coreean.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noua rachetă balistică intercontinentală de care dispune Coreea de Nord, a afirmat duminică agenția oficială de presă KCNA, relatează AFP.

Potrivit KCNA, Kim Jong-Un a declarat că „toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în țară”. Dispozitivul este „o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile și cu tehnologia noastră”, a spus el, citat de KCNA

O serie de fotografii îl arată pe Kim Jong-Un îmbrăcat în negru în timp ce inspectează o carcasă metalică având două protuberanțe.

Dacă Phenianul va fi efectiv capabil să monteze o focoasă nucleară pe o rachetă, aceasta va crește considerabil îngrijorările internaționale în fața amenințărilor cu lovituri formulate constant de Coreea de Nord.

Update 13.38:  Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate testul nuclear efectuat de R.P.D.C. la 3 septembrie 2017

Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă în termenii cei mai fermi testul nuclear efectuat de Republica Populară Democrată Coreeană la data de 3 septembrie 2017, o nouă amenințare majoră la adresa păcii și securității regionale și internaționale.

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă profunda îngrijorare față de continuarea acțiunilor provocatoare ale autorităților nord-coreene, care reprezintă încălcări grave ale rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și conduc la creșterea la un nivel fără precedent în ultimii ani a tensiunilor din Peninsula Coreeană.

Ministerul Afacerilor Externe își reiterează apelul hotărât adresat guvernului de la Phenian de a implementa toate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), de a abandona toate programele nucleare existente de manieră completă, verificabilă şi ireversibilă și de a se abține de la orice acțiune ce afectează stabilitatea regională și globală.

România va continua să susțină în mod activ eforturile internaționale vizând denuclearizarea Peninsulei Coreene prin mijloace pașnice.

Vrei sa fii la curent cu noile stiri? Da-ne un like!